| ]

ad2

Η σημαντικότερη δουλειά στο εσωτερικό ενός κυττάρου, που αποτελεί αντικείμενο έρευνας της μοριακής βιολογίας, είναι η δημιουργία πρωτεΐνών χρησιμοποιώντας εντολές από το DNA. Νέες έρευνες όμως αποκάλυψαν και κάποιες εξαιρέσεις, με κάποιες πρωτεΐνες να μπορούν να δημιουργήσουν άλλες πρωτεΐνες. Οι πρωτεΐνες δημιουργούνται από αμινοξέα μέσα σε κυτταρικές δομές, τα ριβοσώματα. Η κάθε πρωτεΐνη είναι σχεδιασμένη ώστε να δημιουργεί αντισώματα προκειμένου να καταπολεμήσει κάποια ασθένεια αλλά και να φέρει δομικά στοιχεία που βοηθούν στη συστολή των μυών τα οποία κωδικοποιούνται μέσα στο DNA και παραδίδονται στα ριβοσώματα από μόρια που ονομάζονται mRNA (messenger RNA). Κατόπιν, οι γενετικές αυτές οδηγίες χρησιμοποιούνται από ένα οικείο μόριο που λέγεται tRNA (transfer RNA) για να δημιουργήσουν τη πρωτεΐνη.

. Η παραπάνω φωτογραφία η οποία δημοσιεύτηκε πρόσφατα από το Science δείχνει ένα τελείως διαφορετικό τρόπο δημιουργίας πρωτεΐνης. Ο κίτρινος όγκος είναι μια πρωτεΐνη που ονομάζεται Rqc2, η οποία παίζει το ρόλο του mRNA, και συνδέεται με το tRNA (ο μπλέ και πράσινος όγκος) επιτρέποντας στα ριβοσώματα (οι άσπρες "κορδέλες") να εισάγουν μια σειρά από αμινοξέα μέσα στη πρωτεΐνη.

Με αυτόν τον τρόπο η πρωτεΐνη φαίνεται πως αποτελεί μέρος μια διαδικασίας ανακύκλωσης η οποία λαμβάνει χώρα όταν υπάρχει ένα σφάλμα κατά τη διαδικασία δημιουργίας της. Σε φυσιολογικές συνθήκες όταν δημιουργείται μια ασυνέχεια τα ριβοσώματα "καλούν" μια ομάδα πρωτεϊνών στην οποία συμπεριλαμβάνεται το Rqc2. Μετά από παρατήρηση αυτής της διαδικασίας, οι ερευνητές είδαν πως το Rqc2 ενώνεται με το tRNA και του "δίνει την εντολή" να εισάγει σε τυχαία σειρά δυο αμινοξέα μέσα στην αλυσίδα, που αποτελείται από ένα σύνολο 20 αμινοξέων.

Οι ερευνητές πιστεύουν πως η φαινομενικά παράλογη συμπεριφορά του Rqc2 ίσως είναι ένας τρόπος για να διατηρείται το ανθρώπινο σώμα απαλλαγμένο από προβληματικές πρωτεΐνες. Είναι επίσης αρκετά πιθανό πως η καταστροφή της πρωτεΐνης ή η σειρά των αμινοξέων να είναι μια δοκιμή για να διαπιστωθεί αν τα ριβοσώματα λειτουργούν σωστά. Άνθρωποι με ασθένειες όπως το Alzheimer και το Huntington έχουν "ελαττωματικές" διαδικασίες ελέγχου της πρωτεΐνης τους.

Η πλήρης εξήγηση των λόγων που το Rqc2 ενεργοποιείται και το πού ακριβώς ενεργοποιείται, είναι το επόμενο στάδιο της έρευνας και θα είναι σημαντικό ώστε να αναπτυχθούν νέες θεραπείες για νευροεκφυλιστικές ασθένειες..



Facebook
Twitter

..