| ]

ad2

Σε εξέλιξη βρίσκεται το πρώτο «κύμα» ελέγχου σε 908 Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις από τις ελεγκτικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, όπως προκύπτει από έγγραφο του υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Μαυραγάνη, το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή. Σύμφωνα...
με το ίδιο έγγραφο, «η διαδικασία επιλογής προς ανάδειξη και άλλων ΜΚΟ προς έλεγχο συνεχίζεται».

Ήδη, η Γενική Διεύθυνση Φορολογικών Ελέγχων και Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων έχει αποστείλει σχετικό έγγραφο προς όλες τις ελεγκτικές υπηρεσίες.

Το έγγραφο του κ. Μαυραγάνη διαβιβάστηκε στη Βουλή έπειτα από ερώτηση που είχε απευθύνει στο υπουργείο Οικονομικών ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Γελαλής, με την οποία είχε επισημάνει ότι «δεκάδες ΜΚΟ λυμαίνονταν επιχορηγήσεις εκατομμυρίων ευρώ, επί σειρά ετών, χωρίς καμία λογοδοσία στο τι έκαναν τα λεφτά, ενώ επιτήδειοι απολάμβαναν την προστασία-ασυλία των μνημονιακών κυβερνήσεων που έχουν επιβάλει καταστροφικά μέτρα σε βάρος του λαού και δυσφημίζοντας όσες ΜΚΟ εκτελούσαν κοινωνικό έργο».

Ο βουλευτής, στην ερώτησή του, έκανε αναφορά σε διάταξη του Ν. 3943/2011 σύμφωνα με την οποία πρόστιμα του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων, φόροι, τέλη, εισφορές, πρόσθετοι φόροι, προσαυξήσεις και λοιπές επιβαρύνσεις που έχουν καταλογιστεί από τις αρμόδιες φορολογικές Αρχές σε βάρος σωματείων που επιδιώκουν αποκλειστικά πολιτιστικούς σκοπούς λόγω αμφισβήτησης του μη κερδοσκοπικού τους χαρακτήρα, διαγράφονται με απόφαση του προϊσταμένου ΔΟΥ στην οποία είναι βεβαιωμένα και τυχόν εκκρεμείς δίκες ματαιώνονται, εφόσον υποβληθεί αίτηση, εφόσον οι πολιτιστικοί σκοποί αποδεικνύονται από το καταστατικό και εφόσον το σωματείο έχει ορισθεί ως νομικό πρόσωπο που επιδιώκει πολιτιστικούς σκοπούς κατ΄ εφαρμογή των σχετικών νόμων.

Ο βουλευτής ζητούσε να ενημερωθεί ποια πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα υπέβαλαν τη σχετική αίτηση, ποιο είναι το ποσό που είχε καταλογιστεί σε κάθε ένα από αυτά και ποια μέτρα θα ληφθούν για να ολοκληρωθούν άμεσα οι έλεγχοι. Στο έγγραφο, ωστόσο, του υφυπουργού Οικονομικών δεν περιλαμβάνονται σχετικές απαντήσεις εν αναμονή των απαντήσεων των ελεγκτικών υπηρεσιών από τις οποίες η Γενική Διεύθυνση Φορολογικών Ελέγχων και Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων έχει ζητήσει να ενημερώσουν σχετικά.



Facebook
Twitter

..