| ]

ad2

Πολλαπλές συνέπειες, περισσότερες θετικές και λιγότερες αρνητικές, θα έχει η διαφαινόμενη συμφωνία κυβέρνησης και τρόικας για τη μείωση των... ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,9% εφάπαξ από το ερχόμενο καλοκαίρι και όχι σταδιακά έως το 2016. Χαμένοι φαίνεται ότι θα είναι όσοι λαμβάνουν οικογενειακό επίδομα ή επίδομα στράτευσης από τον ΟΑΕΔ αλλά και όλοι οι συνεπείς φορολογούμενοι, μισθωτοί, συνταξιούχοι και άνεργοι που συνέβαλαν στη διαμόρφωση πρωτογενούς πλεονάσματος

Κερδισμένες θα είναι πάντως οι επιχειρήσεις είτε καρπωθούν ολόκληρη τη μείωση του 3,9%, είτέ, όπως επιθυμεί η κυβέρνηση το όφελος πάει σε ποσοστό 1% και στους εργαζόμενους ασφαλισμένους του ΙΚΑ, που στην περίπτωση αυτή θα δουν αντίστοιχη αύξηση στους μισθούς τους.

Από το πρωτογενές πλεόνασμα το υπουργείο Οικονομικών θα τσοντάρει 120 εκατ. ευρώ, ενώ αν πετύχει το πείραμα και δεν βάλουν απλώς οι εργοδότες στην τσέπη την εξοικονόμηση από τις εισφορές, εκτιμάται ότι μπορεί να δημιουργηθούν 30.000 θέσεις εργασίας, θα αβγατίσουν τα φορολογικά έσοδα όπως και οι εισπράξεις των ασφαλιστικών ταμείων.

Το οικογενειακό επίδομα που θα χαθεί σε αυτή την περίπτωση κυμαίνεται από 8,22 ευρώ το μήνα για όσους έχουν ένα παιδί, 24,65 ευρώ για τα δύο παιδιά, 55,47 ευρώ για τα τρία παιδιά, 67,38 ευρώ για τα τέσσερα και φτάνει τα 78,68 ευρώ για όσους έχουν πέντε παιδιά. Χορηγείται σε όσους εργαζόμενους δεν εισπράττουν αντίστοιχο από τον εργοδότη τους, είτε επειδή δεν το προβλέπει η συλλογική τους σύμβαση, είτε επειδή προβλέπει χαμηλότερο. Κοστίζει περίπου 150 εκατ. ευρώ τον χρόνο και από τη στιγμή που θα καταργηθεί το τμήμα των ασφαλιστικών εισφορών που χρηματοδοτεί τη χορήγησή του θα καταργηθεί και το επίδομα.

Η επιχειρηματολογία της κυβέρνησης για την κατάργησή του στηρίζεται στη χορήγηση μηνιαίων οικογενειακών επιδομάτων έως και 40 ευρώ από το πρώτο παιδί -ανάλογα με το εισόδημα του φορολογούμενου- σε συνδυασμό με 500 ευρώ το χρόνο ανά τέκνο, για όσους έχουν τρία ή περισσότερα παιδιά που ισχύει ήδη από πέρυσι.

Αντίστοιχη τύχη με τα οικογενειακά επιδόματα θα έχει και το επίδομα στράτευσης το οποίο επίσης χορηγείται από τον ΟΑΕΔ όπως και οι εισφορές υπέρ ΛΑΕΚ για κατάρτιση οι οποίες επίσης χρηματοδοτούνται από ασφαλιστικές εισφορές.

Με το μαχαίρι σε επιδόματα, το αρχικό κόστος των 700 εκατ. ευρώ που συνεπάγεται η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,9%, περιορίζεται κοντά στα 500 εκατ. ευρώ.

Έτσι, η τρόικα η οποία απαιτούσε αρχικά και να μειωθούν οι εισφορές κατά 3,9% και να βρεθούν ισοδύναμα μέτρα για να κλείσει η τρύπα φαίνεται να περιορίζει τις απαιτήσεις της.

Την περαιτέρω συρρίκνωση των απαιτήσεων ισοδυνάμων μέτρων ανέλαβε σύμφωνα με πληροφορίες ο επικεφαλής του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Οικονομικών και στενός συνεργάτης του Γιάννη Στουρνάρα, Πάνος Τσακλόγλου.

Επεξεργάστηκε στοιχεία και παρουσίασε στην τρόικα αναλύσεις σύμφωνα με τις οποίες από την αύξηση της απασχόλησης που θα προκύψει και την αύξηση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων, τα έξτρα φορολογικά έσοδα και οι ασφαλιστικές εισφορές θα περιορίσουν περαιτέρω την καθαρή επιβάρυνση σε κάτι παραπάνω από 300 εκατ. ευρώ.

Και επειδή το μέτρο θα εφαρμοστεί για μισό χρόνο φέτος, το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να κλείσει τρύπα 120 εκατ. ευρώ. Η ελληνική πρόταση είναι να καλυφθεί από το πρωτογενές πλεόνασμα.

Η τρόικα σύμφωνα με πληροφορίες δεν έχει απαντήσει ακόμα αν δέχεται το συγκεκριμένο σχέδιο κάλυψης των απωλειών.

Έχει συμφωνήσει να μειωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές από το καλοκαίρι κατά 3,9%, αλλά θέλει όλη τη μείωση να την καρπωθούν οι εργοδότες. «Κλοτσάει η τρόικα στο ενδεχόμενο να υπάρξει μείωση των εισφορών και για τους εργαζόμενους» έλεγε χθες κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών.

eea.gr



Facebook
Twitter

..