| ]

ad2

Οι τυφλοπόντικες δεν αναπτύσσουν καρκίνο, ούτε ακόμα και όταν εκτίθενται σε ισχυρά καρκινογόνα. Ο μηχανισμός εξουδετέρωσης των καρκινικών κυττάρων που έχουν οι... τυφλοπόντικες, είναι αντικείμενο μελέτης εδώ και χρόνια στο Πανεπιστήμιο της Χάιφα. Οι ερευνητές έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι τα κύτταρα αυτών των τρωκτικών εκκρίνουν μία ουσία που τους προστατεύει από τον καρκίνο.
Όπως  γράφουν οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Χάιφα, στην επιθεώρηση «BMC Biology», στα 16 χρόνια της έρευνάς τους ουδέποτε έχουν εντοπίσει καρκινικό όγκο στους τυφλοπόντικες, οι οποίοι ζουν κατά τουλάχιστον 16 χρόνια περισσότερα από τα άλλα τρωκτικά.

Μάλιστα, όταν τους εξέθεσαν σε πανίσχυρα καρκινογόνα, ο οργανισμός τους τα εξουδετέρωσε και δεν ανέπτυξαν καρκίνο, όπως συνέβη σε ποντίκια και κοινούς αρουραίους που εκτέθηκαν στα ίδια καρκινογόνα.

«Οι τυφλοπόντικες είναι ανθεκτικοί στον σποραδικό καρκίνο, αλλά και στον πειραματικώς προκαλούμενο», σημειώνουν οι ερευνητές στο άρθρο τους.
«Η διερεύνηση των μοριακών μηχανισμών που επιτρέπουν στους τυφλοπόντικες να επιβιώνουν σε ακραίο περιβάλλον και να διαφεύγουν του καρκίνου, καθώς και να σκοτώνουν τα ομόλογα και ετερόλογα καρκινικά κύτταρα, μπορεί να αποτελεί το κλειδί για να κατανοήσουμε την μοριακή φύση της ανθεκτικότητάς τους στον καρκίνο και να επινοήσουμε νέες αντικαρκινικές στρατηγικές για θεραπεία των ανθρώπων».

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι επειδή οι τυφλοπόντικες ζουν κάτω από τη γη, έχουν αναπτύξει εξελικτικούς μηχανισμούς οι οποίοι θωρακίζουν την υγεία τους και παρατείνουν τη ζωή τους. 



Facebook
Twitter

..