| ]

ad2

Το δέρμα είναι το μεγαλύτερο όργανο του σώματός και το διαχωριστικό ανάμεσα στα εσωτερικά όργανα και το περιβάλλον...
Ετσι μοιραία ότι συμβαίνει στο εσωτερικό του σώματος, μοιραία αποτυπώνεται πάνω στο δέρμα. Ποιες είναι όμως εκείνες οι κακές συνήθειες που επηρεάζουν αρνητικά την όψη του δέρματος και καταστρέφουν την εικόνα μας; Μιλώντας στην εφημερίδα Τα Νέα ο καθηγητής Δερματολογίας Δημήτρης Ρηγόπουλος, πρόεδρος της Ελληνικής Δερματολογικής και Αφροδισιολογικής Εταιρείας, εξηγεί ποιες συνήθειές μας φαίνονται στο δέρμα.
Οπως αναφέρει η εφημερίδα Τα Νέα, κακές συνήθειες, όπως το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ και η κακή διατροφή είναι ορατές στο δέρμα, ενώ αρνητικά το επηρεάζει και η υπερβολική έκθεση στον ήλιο.
Η ελλιπής κατανάλωση και απορρόφηση της βιταμίνης Β12 μπορεί να κάνει υπέρχρωση του δέρματος, μελάγχρωση, να γκριζάρει πρόωρα τα μαλλιά και να κάνει μελάγχρωση των νυχιών. Ταυτόχρονα η έλλειψη βιταμίνης Α προκαλεί εξάνθημα στα χέρια και στα πόδια, ενώ αντίθετα η υπερβιταμίνωση Α μπορεί να προκαλέσει τριχόπτωση, ξεφλούδισμα στα χείλη, σχισμές στη γωνία του στόματος, γενικευμένη απολέπιση, απώλεια φρυδιών και φαγούρα. Επίσης η δυσαπορρόφηση βιταμίνης Κ ευθύνεται για μελανιές και σπασίματα στο δέρμα, ενώ η έλλειψη βιταμίνης C προκαλεί μικροαιμορραγίες γύρω από τους θυλάκους των τριχών, μελανιές στα πόδια και αιμορραγίες κάτω από τα νύχια.
Πέρα από τη διατροφή, υπάρχουν κι άλλες ένοχες συνήθειες που καταστρέφουν το δέρμα: Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας Τα Νέα, η παρατεταμένη, μακροχρόνια έκθεση στον ήλιο προκαλεί αυξημένη ρυτίδωση στο δέρμα που βλέπει ο ήλιος, ενώ το τσιγάρο προκαλεί χαρακτηριστικές βαθιές ρυτίδες γύρω από το στόμα.
Επίσης στο δέρμα είναι ορατή και η υπρβολική κατανάλωση αλκοόλ, αφού όπως διευκρινίζεται στο δημοσίευμα, αν εμφανιστούν σημάδια σαν αστεράκια από αγγεία ενδέχεται να υποδηλώνουν αλκοολισμό με κίρρωση του ήπατος.
Τέλος στο δέρμα είναι ορατή και η «ταλαιπωρία» που αυτό υφίσταται από καθημερινές συνήθειες: Για παράδειγμα αν ένας άνδρας έχει μονίμως κάτω από το σαγόνι του σπυράκια, πιθανώς ξυρίζεται κόντρα, ενώ τα ίδια σπυράκια εμφανίζονται και στα γυναικεία πόδια αντίστοιχα.
Εντυπωσιακό είναι ωστόσο το γεγονός ότι το δέρμα προδίδει και τη στάση του ύπνου, το αν κάποιος είναι οδηγός ή συνοδηγός και αν κάποιος έχει ορθοπεδικό πρόβλημα στα πόδια: Η στάση του ύπνου φαίνεται από δύο χαρακτηριστικές κάθετες ρυτίδες στο μέτωπο, ενώ η θέση στο αυτοκίνητο από το χέρι που είναι πιο μαυρισμένο και συχνά φέρει χαρακτηριστικό εξάνθημα.



Facebook
Twitter

..