| ]

ad2


Μεταλλικές κατασκευές ύψους 12 μέτρων που απορροφούν τεράστιες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα βρίσκονται σε πειραματικό στάδιο στη Βρετανία
Με «τεχνητά δέντρα», που δεν ομορφαίνουν τη φύση, αλλά και δεν καίγονται, ίσως σωθεί ο πλανήτης από την κλιματική αλλαγή. Πρόκειται για μεταλλικές κατασκευές όσο ένα κοντέινερ πλοίου (περίπου 12 μέτρα ύψος), που απορροφούν με ειδικά φίλτρα τεράστιες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα
Επιστήμονες του βρετανικού Ινστιτούτου Μηχανολόγων Μηχανικών υπολογίζουν ότι τα επόμενα 10-20 χρόνια θα μπορούσε να ...
παραχθεί ένα «τεχνητό δάσος» 100.000 τέτοιων «δέντρων», απορροφώντας το σύνολο των ετήσιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στη χώρα!

Σε παγκόσμια κλίμακα θα απαιτούνταν από 10 έως 80 εκατομμύρια «φυτά».

Καυσαέρια
Αλλά με την κατάλληλη τεχνολογική βελτίωση ακόμη και 5 εκατομμύρια «δέντρα» θα ήταν αρκετά για να καθαρίσουν την ατμόσφαιρα από τα καυσαέρια των αυτοκινήτων. Θα μπορούσαν κάλλιστα να «φυτευτούν» δίπλα σε ενεργειακές εγκαταστάσεις, σε διυλιστήρια ή σε αυτοκινητόδρομους, δηλαδή στις κύριες πηγές ρύπανσης της ατμόσφαιρας, που τροφοδοτούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Το φίλτρο του τεχνητού δέντρου συλλέγει το διοξείδιο του άνθρακα σε ειδική δεξαμενή, η οποία στη συνέχεια απομακρύνεται και αποθηκεύεται σε ασφαλές μέρος, π.χ. στον πυθμένα του ωκεανού. Σημειώνεται πως ακόμη και το μοτέρ του «δέντρου» θα λειτουργεί με το 5% των αερίων που συλλέγει από την ατμόσφαιρα. Δηλαδή πέραν των άλλων, το οικολογικό δέντρο δεν θα επιβαρύνει το περιβάλλον.

Εφευρέτης του προγράμματος είναι ο διάσημος καθηγητής του πανεπιστημίου Κολούμπια, Κλάους Λάκνερ. Διαβεβαιώνει πως ένα τεχνητό δέντρο κατακρατεί πολύ μεγαλύτερη ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα από ένα φυσικό (περίπου 1 τόνο την ημέρα), αλλά προς το παρόν είναι κάπως ακριβό. Κοστίζει γύρω στα 13.600 ευρώ. Ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Μηχανολόγων Μηχανικών της Βρετανίας, δρ Τιμ Φοξ, δήλωσε στο BBC ότι σύντομα θα είναι εφικτή η μαζική παραγωγή των τεχνητών δέντρων, αρκεί η κυβέρνηση Μπράουν να επενδύσει χωρίς καθυστέρηση 11,5 εκατομμύρια ευρώ. Δεν θα υπάρξει άμεση οικονομική ανταπόδοση, αλλά το όφελος για το περιβάλλον θα είναι ανεκτίμητο.

Η πράσινη τεχνολογία της γεω-μηχανικής βρίσκεται στην αιχμή του δόρατος για τη σωτηρία του πλανήτη και το βρετανικό Ινστιτούτο Μηχανολόγων Μηχανικών στην πρωτοπορία της. Ετσι, πέρα από το «τεχνητό δέντρο», η βρετανική έκθεση περιλαμβάνει κι άλλες προτάσεις, με στόχο την απεξάρτηση της ανθρωπότητας από την «οικονομία του άνθρακα» μέσα στα επόμενα 100 χρόνια.

Προτείνεται π.χ. η τοποθέτηση στα κτίρια «φωτοβιοαντιδραστήρων βασισμένων στα φύκια». Δηλαδή διαφανών δεξαμενών με φύκια, που θα απομακρύνουν το διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα κατά τη διάρκεια της φωτοσύνθεσης. Μια άλλη μέθοδος είναι η μείωση της ηλιακής ακτινοβολίας που έρχεται στη Γη με την ανάκλασή της πίσω στο διάστημα από ειδικά κάτοπτρα στις ταράτσες των κτιρίων.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΣ ethnos.gr



Facebook
Twitter

..