| ]

ad2

Σταματάνε τις πτήσεις σε περιοχές με έξαρση, ενώ ετοιμάζουν μέχρι και επιστράτευση της Πολεμικής Αεροπορίας για αερομεταφορές εξοπλισμού και αεροδιακομιδές ασθενών - Σοβαρά πλήγματα στη διεθνή οικονομία, στη σταθερότητα και την ασφάλεια Η απειλή του ιού Εμπολα, όπως αποτυπώνεται σε έκθεση της Ευρωπαϊκής Ενωσης που έφτασε στις ελληνικές υγειονομικές υπηρεσίες, είναι οτιδήποτε άλλο εκτός από μακρινή: ο αριθμός των κρουσμάτων στην Αφρική θα κυμανθεί μεταξύ 550.000 και 1.400.000 έως τον Ιανουάριο του 2015, σύμφωνα με εκτιμήσεις του αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων και Πρόληψης (CDC).

Και εφόσον πλέον γίνεται λόγος για μαζική επιδημία, η πλέον δυσοίωνη πρόβλεψη κάνει λόγο για δραματική απώλεια ανθρώπινων ζωών και μία άνευ προηγουμένου επιδείνωση του βιοτικού επιπέδου στις κοινωνίες ολόκληρης της αφρικανικής ηπείρου. Οικονομία, σταθερότητα και ασφάλεια είναι οι καίριοι τομείς που θα δεχτούν ισχυρά πλήγματα. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι το πρόσφατο ψήφισμα 2117 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ αξιολογεί την παρούσα κρίση εξαιτίας του Εμπολα ως «απειλή για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια».

 Η Ευρώπη, φυσικά, δεν μένει απαθής και ο υγειονομικός μηχανισμός της Ε.Ε. έχει τεθεί, σχεδόν κυριολεκτικά, επί ποδός πολέμου. Το έγγραφο που εστάλη στις ελληνικές αρχές τονίζει ότι η κατάσταση απέχει πολύ από τη σταθερότητα, ενώ είναι πιθανό να επιδεινωθεί περαιτέρω. Για τα χειρότερα σενάρια απαιτείται μαζική δέσμευση από τη διεθνή κοινότητα, ακόμη και μια κοινή πολιτική ασφά­λειας και άμυνας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΣΤΟ... http://www.protothema.gr/world/article/418362/14-ekat-thumata-tou-ebola-os-ton-genari/



Facebook
Twitter

..