| ]

ad2

Υπό τον φόβο νέου ισχυρού μετασεισμού βρίσκονται οι κάτοικοι της Κεφαλονιάς οι οποίοι εκτός από.. τον Εγκέλαδο έχουν να αντιμετωπίσουν τις άσχημες καιρικές συνθήκες. Και χθες το βράδυ πολλοί κάτοικοι, και ιδιαίτερα από το Ληξούρι έμειναν έξω από τα σπίτια τους.
Στο λιμάνι του Αργοστολίου κατέφθασε επίσης λίγο μετά τις 8 το...
απόγευμα το πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος», χωρητικότητας 1300 ατόμων. Το πλοίο της ΑΝΕΚ, πήρε την θέση του “SuperFast 11″ που είχε καταπλεύσει την Δευτέρα, και φιλοξένησε το βράδυ περισσότερους από 1.000 πληγέντες από τον σεισμό.
Πλέον όλοι οι σεισμόπληκτοι μεταφέρθηκαν στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» όπου θα περάσουν εκεί όσες ημέρες χρειαστεί μέχρι να αποκατασταθούν τα σπίτια τους.
Με αφορμή το μεγάλο σεισμό που έπληξε την Κεφαλονιά η Πυροσβεστική υπενθυμίζει τις πιο σημαντικές οδηγίες που θα φανούν χρήσιμα εργαλεία σε περίπτωση μεγάλου σεισμού.
Πρώτες ενέργειες
-Όταν αισθανθείτε μια σεισμική δόνηση, μπείτε αμέσως κάτω από ένα γραφείο ή ένα πολύ γερό τραπέζι. Σταθείτε μακριά από παράθυρα, βιβλιοθήκες, μεγάλους καθρέπτες και άλλα βαριά αντικείμενα που μπορούν να πέσουν. Προσέχετε τους σοβάδες και τα διάφορα αντικείμενα της οροφής (γύψινες διακοσμήσεις). Παραμείνετε καλυμμένοι μέχρι να σταματήσει η δόνηση. Εάν το έπιπλο που σας προστατεύει, μετακινηθεί, προσπαθήστε να το ακολουθήσετε. Στη συνέχεια, θα βρείτε ορισμένες επιπρόσθετες συμβουλές σε περίπτωση που βρεθείτε σε συγκεκριμένους χώρους.
-Εάν βρίσκεστε σε ψηλό κτήριο και κοντά σας δεν υπάρχει γραφείο η τραπέζι, κινηθείτε προς τον εσωτερικό τοίχο και προστατέψτε το κεφάλι σας με τα χέρια. Μη χρησιμοποιήσετε ανελκυστήρα. Μην εκπλαγείτε εάν ο συναγερμός τεθεί σε λειτουργία.
-Εάν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο, απομακρυνθείτε από δέντρα, πινακίδες, κτήρια, ηλεκτρικά καλώδια και κολώνες.
-Εάν βαδίζετε σε πεζοδρόμιο κοντά σε κτήρια, προχωρήστε προς την είσοδο του πλησιέστερου, για να προστατευτείτε από τα διάφορα αντικείμενα που μπορούν να πέσουν, όπως τούβλα, γυαλιά και σοβάδες.
-Εάν οδηγείτε, σταματήστε στην άκρη του δρόμου. Αποφύγετε τις διασταυρώσεις, τις γραμμές μεταφοράς του ηλεκτρικού ρεύματος και άλλες πηγές κινδύνου. Παραμείνετε μέσα στο όχημα μέχρι να σταματήσει η δόνηση.
-Εάν βρίσκεστε σε μεγάλα καταστήματα με πολύ κόσμο ή σε δημόσιους χώρους συνάθροισης κοινού, μη σπεύσετε προς τις εξόδους. Απομακρυνθείτε από ράφια με αντικείμενα που μπορούν να πέσουν.
-Εάν βρίσκεστε σε αναπηρική καρέκλα, μην προσπαθήσετε να σηκωθείτε. Μετακινηθείτε σε σημείο που μπορείτε να προφυλαχθείτε εφόσον αυτό είναι δυνατό, ασφαλίστε τους τροχούς και προστατέψετε το κεφάλι με τα χέρια σας.
-Εάν βρίσκεστε στην κουζίνα, φύγετε μακριά από το ψυγείο, το φούρνο και τα ντουλάπια που βρίσκονται ψηλά.
-Εάν είσαστε μέσα σε στάδιο ή θέατρο, παραμείνετε στο κάθισμά σας και προστατέψτε το κεφάλι με τα χέρια σας. Μην προσπαθήσετε να διαφύγετε προτού σταματήσει η δόνηση. Αποφύγετε να τρέξετε προς τις εξόδους
Μετά τον σεισμό
-Να είστε προετοιμασμένοι για μετασεισμούς και σχεδιάστε πού θα προστατευθείτε όταν αυτοί συμβούν.
-Ελέγξτε για τραυματίες. Δώστε τις πρώτες βοήθειες, εάν αυτό είναι αναγκαίο.
-Παραμείνετε ήρεμοι και καθησυχάστε τους άλλους.
-Αποφύγετε τα σπασμένα γυαλιά.
-Ελέγξτε για πυρκαγιά. Πάρτε τις κατάλληλες προφυλάξεις.
-Ελέγξτε τις παροχές φυσικού αερίου, νερού και ηλεκτρικού ρεύματος. Εάν υπάρχει ζημιά σε κάποια από αυτές, θέστε την εκτός λειτουργίας. Εάν υπάρχει διαρροή φυσικού αερίου, μη χρησιμοποιήσετε σπίρτα, φανό, συσκευές ή ηλεκτρικούς διακόπτες. Ανοίξτε τα παράθυρα, εγκαταλείψτε το κτήριο και ειδοποιήστε σχετικά την εταιρία φυσικού αερίου.
-Εάν εξαιτίας της δόνησης το ακουστικό του τηλεφώνου έχει φύγει από τη θέση του, επανατοποθετείστε το και χρησιμοποιήστε το τηλέφωνο μόνο σε περίπτωση ανάγκης.
-Συντονιστείτε με τον σταθμό εκπομπής εκτάκτων αναγκών στο ραδιόφωνο ή την τηλεόραση. Ακούστε τα ενημερωτικά δελτία.
-Παραμείνετε έξω από το κατεστραμμένο κτήριο.
Οικογενειακός Σχεδιασμός – Ατομική & Οικογενειακή ετοιμότητα
-Δημιουργήστε ένα οικογενειακό αντισεισμικό σχέδιο.
-Να γνωρίζετε τα ασφαλή σημεία σε κάθε δωμάτιο (κάτω από τραπέζια, γραφεία ή τους εσωτερικούς τοίχους).
-Να γνωρίζετε τα επικίνδυνα σημεία (παράθυρα, καθρέπτες, κρεμάμενα αντικείμενα, τζάκια και ψηλά έπιπλα).
-Κάνετε πρακτικές ασκήσεις. Φυσικά, ερευνείστε ποιοι είναι οι ασφαλείς χώροι για τον εαυτό σας και τα παιδιά σας.
-Μάθετε να προσφέρετε πρώτες βοήθειες και τεχνικές ανάνηψης.
-Αποφασίστε σε ποιο σημείο θα συναντηθεί η οικογένειά σας, σε περίπτωση που χαθείτε.
-Να έχετε έναν κατάλογο με αριθμούς τηλεφώνων εκτάκτου ανάγκης.
-Επιλέξτε έναν φίλο εκτός περιοχής ή συγγενή, που τα μέλη της οικογένειάς του μπορούν να τηλεφωνήσουν μετά τον σεισμό και να ειδοποιήσουν για την κατάστασή σας.
-Ετοιμάστε έναν φορητό σάκο επιβίωσης για τη δουλειά και το ταξίδι.
ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΕΚΤΑΚΤΩΣ Ο ΣΑΜΑΡΑΣ
Στην Κεφαλονιά μετέβη εκτάκτως χθες το βράδυ ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος κατά τη διάρκεια της επιστροφής του από τις Βρυξέλλες έδωσε εντολή στον πιλότο του αεροσκάφους να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο του Αργοστολίου.
O Πρωθυπουργός διανυκτεύρευσε το βράδυ της Τρίτης στην Κεφαλονιά, ενώ σήμερα θα μετάσχει σε συσκέψεις που γίνονται στο νησί με στόχο την καταγραφή των ζημιών αλλά και την αποκατάσταση των καταστροφών που προκάλεσε ο ισχυρός σεισμός.
www.kamikaze.gr
Πηγή: http://maidanoi.com/dite-ti-na-kanete-se-periptosi-ischirou-sismou/#ixzz2vlkKiDLVFacebook
Twitter

..