| ]

ad2

Τρίτη πέφτει φέτος η υποχρεωτική αργία της 25ης Μαρτίου και ήδη κάποιοι. ονειρεύονται το. τετραήμερο 22- 25 του μήνα, χωρίς να γνωρίζουν μάλιστα ότι η νομολογία είναι με το μέρος τους, καθώς εάν λείψουν μόνο τη προηγούμενη ημέρα της αργίας, δεν χάνουν το μεροκάματο της 25ης! Από την άλλη, άτυχοι είναι όσοι έχουν προγραμματισμένο ρεπό την ημέρα της αργίας, καθώς δεν μεταφέρεται σε άλλη ημέρα. Ειδικότερα, όπως επισημαίνουν...
φοροτεχνικοί και λογιστές, η 25η Μαρτίου είναι μία από τις έξι υποχρεωτικές εξαιρέσιμες ημέρες του έτους και εξομοιώνεται πλήρως προς Κυριακή. Κατά την ημέρα αυτή απαγορεύεται κάθε εργασία και απασχόληση εργαζομένων, εκτός από αυτές που εκτελούνται νόμιμα κατά τις Κυριακές του έτους. (Β.Δ. 748/66).
Όσοι μισθωτοί εργάζονται νόμιμα ή παράνομα κατά την ημέρα αυτή δικαιούνται το ημερομίσθιό τους ή το 1/25ο το μηνιαίου τους μισθού, αναλόγως του τρόπου αμοιβής τους, προσαυξημένο κατά 75%. Όσοι ημερομίσθιοι δεν εργασθούν κατ' αυτήν δικαιούνται το ημερομίσθιό τους, ενώ οι αμειβόμενοι με μηνιαίο μισθό δεν δικαιούνται επιπλέον αποδοχές επειδή λαμβάνουν πλήρη το μισθό τους παρότι δεν εργάζονται την ημέρα αυτή.
Εφέτος, η 25η Μαρτίου συμπίπτει με ημέρα Τρίτη και επομένως οι μισθωτοί (δηλαδή όλοι οι εργαζόμενοι) που εργάζονται με 5θήμερο θα εργαστούν από την Δευτέρα 24/3 μέχρι και την Παρασκευή 28/3 αν εργάζονται 5θήμερο, και το Σαββάτο 29/3 αν εργάζονται 6ήμερο, χωρίς περικοπές των αποδοχών τους.
Τυχόν αδικαιολόγητη απουσία των μισθωτών που αμείβονται με ημερομίσθιο πριν και μετά την Τρίτη 25 Μαρτίου τους στερεί το δικαίωμα να ζητήσουν αμοιβή για την ημέρα αυτή (25/3).
Αντίθετα, αν η απουσία γίνει μόνο την προηγουμένη ή μόνο την επομένη, σύμφωνα με τη νομολογία των δικαστηρίων, οφείλεται και το ημερομίσθιο της Τρίτης 25/3.
iefimerida.gr



Facebook
Twitter

..