| ]

ad2

Τον μεγάλο σεισμό των 5,5 ρίχτερ στην Κεφαλονιά, θυμάται αυτές τις μέρες ο Ηλίας Στρατιδάκης στο Ρέθυμνο, που για έξι χρόνια σχεδόν, παρέμεινε στο σεισμογενές νησί του Ιονίου ως γραμματέας του...
Κέντρου Διαφοροδιάγνωσης , Διάγνωσης και Υποστήριξης (Κ.Δ.Δ.Υ.) του υπουργείου Παιδείας. Αυτός ο σεισμός τον βρήκε το μεσημεράκι της 25ης Μαρτίου του 2007 στο θωρακισμένο από τους σεισμούς σπίτι που ενοικίαζε στο Αργοστόλι και πανικοβλήθηκε. Και δικαιολογημένα αφού δεν είχε μάθει έτσι!

αργοστόλι σεισμός 1953 στρατιδάκηςΟι κάτοικοι, όμως, στην ίδια πόλη αντιμετώπισαν το φυσικό φαινόμενο σαν κάτι… συνηθισμένο, αφού το είχαν βιώσει για δεκαετίες και οι συνεχείς δονήσεις του εγκέλαδου ήταν μέρος της καθημερινότητάς τους!

Παρακολουθώντας σήμερα τις εξελίξεις του φαινομένου καθημερινά, είτε από τα δελτία ειδήσεων των μέσων ενημέρωσης, είτε στις τηλεφωνικές επικοινωνίες που έχει με τον κύκλο των ανθρώπων που έκανε φίλους κατά την παραμονή του στο νησί, θα γυρίσει στον σεισμό που τον ξεσήκωσε εκείνη τη μέρα: «Φοβήθηκα γιατί στην Κρήτη δεν είχαμε σε αυτή την έκταση σεισμούς και δεν γνώριζα. Ευτυχώς, στα 5,5 ρίχτερ ενοικίαζα καινούργιο διαμέρισμα και δεν κατάλαβα τίποτα! Οι άνθρωποι, όμως, στην Κεφαλονιά είχαν μάθει, γιατί ανά τακτά χρονικά διαστήματα κουνιούνταν από τους σεισμούς, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν μικροσεισμοί. Γι'αυτό, ούτε που τον κατάλαβαν ούτε βγήκαν από τα σπίτια τους και να τρέχουν, ούτε τους έπιασε πανικός. Άλλωστε, στο μυαλό τους είχαν από χρόνια, το μεγάλο σεισμό που θα προκαλούσε καταστροφές. Και ήλθε ισχυρός δυο φορές, πριν λίγες μέρες!»

ΑΠΟΦΕΥΓΟΥΝ ΤΗΝ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ

Κι όμως, τα συχνά χτυπήματα του εγκέλαδου στο μεγαλύτερο νησί του Ιονίου, «με τις ομορφιές και την καλοσύνη των ανθρώπων του», είναι αφορμή που δημόσιοι υπάλληλοι δεν το επιλέγουν για τον διορισμό τους προτιμώντας ακόμα και να χάσουν μια θέση στο Δημόσιο, ή μπορεί να διοριστούν αλλά, με την πρώτη ευκαιρία θα φύγουν τρέχοντας! «Ζω το δράμα τους από την Κρήτη», θα πει ο κ. Στρατιδάκης «και αγωνιώ πού θα πάει αυτό το πράγμα. Δεν είναι και η καλύτερη εμπειρία οι σεισμοί», συμπληρώνει.

Από τις πληροφορίες που έχει από τους φίλους του που υπηρετούν σε υπηρεσίες του Δημοσίου, οι τέσσερις έφυγαν από τα σπίτια τους με τις οικογένειές τους και γύρισαν στις πόλεις, εκτός Κεφαλονιάς, που ζούσαν, άλλοι πάλι διανυκτερεύουν στο καράβι και ένας γιατρός που υπηρετεί στο νοσοκομείο παραμένει στις επάλξεις, αναμένοντας την εκτόνωση, αφού έδιωξε την οικογένειά του στην Αθήνα…

Στο Αργοστόλι, ωστόσο, από τα νέα που του έρχονται, ζημιές δεν παρατηρούνται γιατί οι κατασκευές από τις τεχνικές μελέτες είναι ανθεκτικές στα ρίχτερ. Δεν συμβαίνει, όμως το ίδιο και στο Ληξούρι, που τα σπίτια είναι παλαιά. Όλοι θυμούνται σήμερα τον ισχυρό σεισμό του ’53 με τους 500 νεκρούς. Τώρα, ευτυχώς, δεν υπάρχουν θύματα!



Facebook
Twitter

..