| ]

ad2

Το ΚΙΝΟ είναι ένα παιχνίδι που μπορεί κάποιος να το παίξει στα πρακτορεία του ΟΠΑΠ. Σκοπός του παιχνιδιού: Υπάρχει ένα πεδίο 80 αριθμών (από το 1 έως το 80) εκ των οποίων 80 αριθμών, κάθε πεντάλεπτο κληρώνονται 20 αριθμοί (όχι με κλήρωση -με μπαλάκια στην κληρωτίδα κλπ - αλλά με ηλεκτρονική ψευδοκλήρωση). Εσύ, σε ένα δελτίο συμπληρώνεις όσους αριθμούς θέλεις (από έναν μέχρι δώδεκα αριθμούς), πας στο ταμείο και πληρώνεις μισό ευρώ για ...
κάθε στήλη που παίζεις, και μετά κάάάθεσαι και περιμένεις να δεις από τους αριθμούς που επέλεξες πόσοι θα περιλαμβάνονται στην εικοσάδα των αριθμών που θα κληρωθούν στην ψευδοκλήρωση.
Ανάλογα με το εάν θα κληρωθούν κάποιοι από τους αριθμούς που επέλεξες (και ανάλογα με το πόσοι θα είναι οι αριθμοί αυτοί), είτε πας στο ταμείο και εισπράττεις τα κέρδη, είτε λες "φτού σου γκαντεμιά" και πετάς το δελτίο σου στα σκουπίδια.

Πρόκειται για το μοναδικό παιχνίδι του ΟΠΑΠ που ουδέποτε ασχολήθηκα μαζί του στα σοβαρά, διότι το πρώτο πράγμα που έκανα όταν είχε πρωτο-εμφανιστεί στα πρακτορεία, ήταν να εξετάσω τις πιθανότητες που έχει κάποιος να κερδίσει παίζοντας ΚΙΝΟ.
Ε, δε χρειάστηκε πάνω από ένα δίωρο μελέτης για να αντιληφθώ ότι οι πιθανότητες να κερδίσει κάποιος στο ΚΙΝΟ είναι όχι απλώς υπερβολικά μικρές, αλλά αστρονομικά μικρές.

Ωστόσο, βλέπω ότι κάμποσοι συνάνθρωποί μας οδηγούνται στο παρόν μπλογκ έχοντας βάλει σε κάποια μηχανή αναζήτησης ερωτήματα του στυλ "Πως να κερδίσω στο ΚΙΝΟ" ή "Τι πιθανότητες έχω να κερδίσω στο ΚΙΝΟ".
Η έκπληξή μου μάλιστα υπήρξε μεγάλη μόλις συνειδητοποίησα πως αυτοί που ζητούσαν να μάθουν τις πιθανότητες κέρδους στο ΚΙΝΟ δεν είναι λίγοι: Είναι αρκετοί. Λαός ολάκερος.

Ε, λοιπόν, ακολουθώντας την προτροπή του Μάο Τσετούνγκ "Να διδασκόμαστε από τις μάζες, να υπηρετούμε το λαό!", αποφάσισα να ασχοληθώ με αυτό που ζητούν οι μάζες... και να γράψω κάτι που να εξετάζει τις πιθανότητες που έχει κάποιος για να βγάλει λεφτά παίζοντας ΚΙΝΟ.

θρυλική είσοδος πρακτορείου προ-πο
Ας εξετάσουμε μια-μια λοιπόν τις επιλογές που έχει κάποιος προκειμένου να παίξει ΚΙΝΟ.

α) Να επιλέξει μόνο έναν ζητούμενο αριθμό.
Από τους 80 αριθμούς επιλέγει έναν και περιμένει να δει αν αυτός ο αριθμός θα περιλαμβάνεται στην εικοσάδα των αριθμών που θα κληρωθούν. Πρόκειται για την πιο απλή και άδολη μορφή παιχνιδιού. Οι πιθανότητες νίκης είναι 25%, δηλαδή μία στις 4 πιθανότητες, και τα πιθανά κέρδη του παίκτη είναι 2,5 -δηλαδή ο παίκτης θα κερδίσει το ποσό που έπαιξε πολλαπλασιασμένο επί δυόμισι.
Παρατήρηση: Αν και οι πιθανότητες επιτυχίας είναι σημαντικές (25%), το πιθανό κέρδος είναι τόσο μικρό ώστε δεν αξίζει κάποιος ν' ασχοληθεί -και εξ όσων ξέρω, πράγματι, σχεδόν κανείς δεν παίζει μόνο έναν αριθμό.

β) Να επιλέξει δύο ζητούμενους αριθμούς
Εδώ ο παίκτης επιλέγει δύο αριθμούς και περιμένει μπας και κληρωθούν είτε και οι δύο είτε ο ένας απ' τους δύο. Οι πιθανότητες για να κληρωθούν και οι δύο είναι 6%, ενώ οι πιθανότητες να κληρωθεί μόνο ο ένας απ' τους δύο είναι 38%. Τα κέρδη είναι: Εφόσον κληρωθούν και οι δύο ο παίκτης πάει και εισπράττει το πενταπλάσιο των χρημάτων που έπαιξε, ενώ αν κληρωθεί μόνο ο ένας αριθμός, ο παίκτης απλώς παίρνει πίσω τα λεφτά του.
Παρατήρηση: Δεν είναι κακό να θέλει κάποιος να πενταπλασιάσει τα λεφτά του, όμως αν σκεφτούμε ότι υπάρχει μόνο 6% πιθανότητα να συμβεί κάτι τέτοιο ενώ αντίθετα υπάρχει μια πιθανότητα 94% ο παίκτης είτε να χάσει είτε απλώς να πάρει τα λεφτά του πίσω, τότε ο πενταπλασιασμός του ποσού που πονταρίστηκε φαντάζει εξευτελιστικά μικρός.

γ) Να επιλέξει τρείς ζητούμενους αριθμούς
Εδώ ο παίκτης βρίσκεται αντιμέτωπος με τα εξής ποσοστά πιθανοτήτων: Έχει 1,39% πιθανότητες να κληρωθούν και οι τρεις αριθμοί -και σε μια τέτοια περίπτωση τα λεφτά που πόνταρε ο παίκτης επιστρέφουν σ' αυτόν πολλαπλασιασμένα επί 25 φορές, ή να κληρωθούν δύο από τους τρεις επιλεγμένους αριθμούς (πιθανότητα 13,88%) και σε μια τέτοια περίπτωση ο παίκτης παίρνει πίσω τα λεφτά του πολλαπλασιασμένα επί δυόμισι φορές.
Παρατήρηση: Δεν είναι κακό, ωστόσο αν σκεφτείς ότι οι πιθανότητες να κληρωθεί είτε μόνο ένας επιλεγμένος αριθμός είτε κανένας επιλεγμένος αριθμός -επομένως να χάσεις τα λεφτά σου- είναι (αθροιστικά) 84,75%, νομίζω πως θα σε πείσει ότι τα πιθανά κέρδη του συγκεκριμένου παιχνιδιού είναι ανάξια λόγου αν συγκριθούν με τις πιθανότητες χασούρας.

δ) Να επιλέξει 4 ζητούμενους αριθμούς
Εδώ ο παίκτης κερδίζει αν κληρωθούν και οι 4 αριθμοί (πιθανότητα 0,3% -όσες πιθανότητες έχει το ΚΚΕμ-λ να γίνει κυβέρνηση, δηλαδή), ή αν κληρωθούν οι 3 από τους 4 επιλεγμένους αριθμούς (πιθανότητα 4,32%) ή αν κληρωθούν οι 2 από τους 4 επιλεγμένους αριθμούς (πιθανότητα 21,26%).
Τα κέρδη: Αν κληρωθούν και οι 4 αριθμοί, τα λεφτά που πονταρίστηκαν πολλαπλασιάζονται επί 100.
Αν κληρωθούν 3 από τους 4 επιλεγμένους αριθμούς, τα λεφτά πολλαπλασιάζονται επί 4.
Αν κληρωθούν μόνο 2 από τους 4 αριθμούς, ο παίκτης παίρνει πίσω τα λεφτά του.
Παρατήρηση: Δεν είναι άσχημο το να πολλαπλασιαστούν επί 100 (ή έστω επί 4) τα λεφτά σου, όμως αν σκεφτείς ότι οι πιθανότητες είτε να χάσεις όσα πόνταρες είτε απλώς να πάρεις τα λεφτά σου πίσω, είναι (αθροιστικά) 95,4%, κάνουν τη σύγκριση των πιθανών κερδών και της πιθανής χασούρας να γέρνει (απελπιστικά) υπέρ της πιθανής χασούρας. Έχεις 95,4% πιθανότητες να χάσεις είτε τα λεφτά σου είτε απλώς το χρόνο σου.

ε) Να επιλέξει 5 ζητούμενους αριθμούς
Εδώ ο παίκτης κερδίζει (450 φορές τα λεφτά του) αν κληρωθούν και οι 5 αριθμοί (πιθανότητες 0,06% -όσες πιθανότητες έχουν δηλαδή οι τροτσκιστές να εξασφαλίσουν κοινοβουλευτική αυτοδυναμία στις εκλογές), ενώ αν κληρωθούν οι 4 από τους 5 αριθμούς (πιθανότητες 1,2% -όσες πιθανότητες έχουν οι Οικολόγοι να είναι κοινοβουλευτικά αυτοδύναμοι) ο παίκτης θα πάρει 20 φορές τα λεφτά του.
Αν κληρωθούν 3 από τους 5 αριθμούς (πιθανότητα 8,4% μόνο) ο παίκτης θα διπλασιάσει τα λεφτά του.
Παρατήρηση: Βεβαίως, εάν κληρωθούν 2 ή ένας ή κανένας από τους 5 αριθμούς (αθροιστική πιθανότητα 90,3%), ο παίκτης παίρνει απλώς το τρίτο το μακρύτερο -δηλαδή χάνει τα λεφτά του.

στ) Να επιλέξει 6 αριθμούς
Εδώ το δελτίο κερδίζει (επί 1.600 φορές) αν κληρωθούν και οι 6 αριθμοί (πιθανότητα 0,013%, δηλαδή μία πιθανότητα στις 7.750, δηλαδή ουσιαστικά καμία πιθανότητα), επί 50 φορές αν κληρωθούν οι 5 από τους 6 αριθμούς (πιθανότητα 0,31% -όσες πιθανότητες έχει το Μ-ΛΚΚΕ να κάνει αυτοδύναμη κυβέρνηση, δηλαδή), επί 7 φορές αν κληρωθούν 4 στους 6 αριθμούς (πιθανότητα 2,85% -όσες και οι πιθανότητες να κάνει αυτοδύναμη κυβέρνηση ο Καρατζαφέρης) ενώ ο παίκτης απλώς παίρνει τα λεφτά του πίσω αν κληρωθούν 3 στους 6 επιλεγμένους αριθμούς (πιθανότητα περίπου 13%).
Παρατήρηση: οι πιθανότητες να κληρωθούν 2, ένας ή κανένας αριθμός -οπότε ο παίχτης χάνει τα λεφτά του- είναι 83,8% αθροιστικά, και αν προσθέσουμε και το χαζο-σενάριο όπου ο παίχτης παίρνει τα λεφτά του πίσω, φτάνουμε στο συντριπτικό ποσοστό πιθανοτήτων 96,8% -τόσες είναι οι πιθανότητες ο παίχτης είτε να χάσει τα λεφτά του είτε απλώς να χάσει την ώρα του.

ζ) Να επιλέξει 7 αριθμούς
Το δελτίο κερδίζει (με συντελεστή 5.000 -που μόνο κακός δεν είναι) αν κληρωθούν και οι 7 αριθμοί (πιθανότητα 0,0024%, δηλαδή μία πιθανότητα στις 41.000 πιθανότητες, δηλαδή φέξε μου και γλίστρησα), ή αν κληρωθούν 6 από τους 7 αριθμούς θα κερδίσει με πολλαπλασιαστή 100 (πιθανότητα 0,073% δηλαδή μία πιθανότητα στις 1366 πιθανότητες -επομένως ασύμφορο), ή αν κληρωθούν 5 από τα 7 νούμερα τα λεφτά θα πολλαπλασιαστούν επί 20 (πιθανότητα για να συμβεί αυτό: 0,86%, δηλαδή μία στις 116 πιθανότητες για να πάρεις 20 φορές τα λεφτά σου -τι λέτε ρε?) ή αν κληρωθούν 4 από τα 7 νούμερα τα λεφτά τριπλασιάζονται (βέβαια η πιθανότητα να συμβεί κάτι τέτοιο είναι απλώς 5,22%, σχεδόν μία στις 20 δηλαδή -ασύμφορο), ενώ τέλος, αν κληρωθούν 3 στα 7 νούμερα (πιθανότητα 17,5%) ο παίκτης απλώς παίρνει πίσω τα λεφτά του.
Παρατήρηση: Οι πιθανότητες να χάσει ο παίχτης τα λεφτά του είναι 76,3%, ενώ αν συνυπολογίσουμε και την πιθανότητα απλώς να πάρει πίσω τα λεφτά του έχοντας χάσει την ώρα του, οι πιθανότητες είναι 93,8% -επομένως βγάζουμε ένα χρήσιμο συμπέρασμα: Αν συγκρίνουμε το να παίξει κάποιος 6 με το να παίξει κάποιος 7 αριθμούς, παραδόξως συμφέρει να παίζει 7: έχει τις διπλάσιες πιθανότητες (6,2% έναντι 3,2%) να βγάλει κάποιο -μικρό βέβαια- κέρδος. 
Το λέω αυτό γιατί είμαι καλός άνθρωπος και θέλω οι γύρω μου να πλουτίζουν -αν και οι πιθανότητες να φτωχαίνουν (είτε παίζοντας 6 είτε παίζοντας 7) παραμένουν συντριπτικά περισσότερες.

η) Να επιλέξει 8 ζητούμενους αριθμούς
Εδώ κερδίζει αν κληρωθούν και οι 8 αριθμοί (συντελεστής 15.000 -μια χαρά είναι- αλλά με πιθανότητες να συμβεί αυτό, μία στις 230.000 ή ποσοστό 0,00043% -ξέχνα το δηλαδή), ή αν κληρωθούν 7 στους 8 αριθμούς (πολλαπλασιαστής 1.000 -καλά είναι- αλλά με πιθανότητα μία στις 6.200 ή ποσοστό 0,016% -όση πιθανότητα έχουν οι τροτσκιστές να κερδίσουν τις εκλογές) ή αν κληρωθούν 6 στους 8 αριθμούς (πολλαπλασιαστής 50 -αλλά πιθανότητα μόλις 0,24% -όσο δηλαδή παίρνει το κκεμ-λ στις εκλογές -άσ'τα να πάνε δηλαδή) ή αν κληρωθούν 5 στους 8 αριθμούς (πολλαπλασιαστής 10 αλλά πιθανότητα μόλις μία στις 55 -δυσανάλογες οι πιθανότητες προς τα πιθανά κέρδη, δεν είναι?) ή αν κληρωθούν 4 στους 8 αριθμούς (πολλαπλασιαστής 2 αλλά μόλις μία στις 12 πιθανότητες επιτυχίας).
Παρατήρηση: Οι πιθανότητες να κληρωθούν μόλις 3 ή 2 ή ένας ή κανένας αριθμός -οπότε το δελτίο απλώς θα πεταχτεί στα σκουπίδια- είναι (αθροιστικά) 89,8%. Δηλαδή, χοντρικά, έχεις 9 στις 10 πιθανότητες ήττας και μόλις μία στις 10 πιθανότητες κάποιας -έστω και ελάχιστης- νίκης. Δε νομίζω να συμφέρει.

θ) Να επιλέξει 9 ζητούμενους αριθμούς
Εδώ άμα σου κάτσουν και οι 9 αριθμοί (ποσοστό πιθανότητας 0,000072% ή μία στις 1.380.000 πιθανότητες -όπως καταλαβαίνεις αυτό δε λέγεται πιθανότητα αλλά απιθανότητα) θα πολλαπλασιάσεις τα λεφτά σου επί 40.000 (πράγμα που σου το εύχομαι αλλά δεν το θεωρώ πιθανό), ή αν σου κάτσουν 8 στους 9 αριθμούς θα πολλαπλασιάσεις τα λεφτά σου επί 4.000 (αλλά οι πιθανότητες για να σου συμβεί αυτό είναι μόλις 0,0326% δηλαδή μία στις 30.700 πιθανότητες περίπου -άσ'τα να πάνε δηλαδή) ή αν σου κάτσουν 7 στα 9 ο πολλαπλασιαστής θα είναι 200 αλλά η πιθανότητα για να τους τα πάρεις είναι μόλις μία στις 1600 περίπου, ή αν σου κάτσουν 6 στα 9 ο πολλαπλασιαστής θα είναι 25 αλλά οι πιθανότητές σου μόλις μία στις 175, ή αν σου κάτσουν 5 στα 9 ο πολλλαπλασιαστής θα είναι 5 αλλά οι πιθανότητές σου θα είναι μία στις 30,7 περίπου, ή αν σου κάτσουν 4 στα 9 θα πάρεις τα λεφτά σου πίσω (έχοντας μόλις 11,4% να συμβεί κάτι τέτοιο).
Παρατήρηση: Αν δε σε απασχολεί το ενδεχόμενο να πάρεις τα λεφτά σου πίσω αλλά θες ντε και καλά να κερδίσεις, τότε να ξέρεις πως οι αθροιστικές πιθανότητες να κερδίσεις παίζοντας 9 νούμερα, είναι μόλις 3,89% -και κανόνισε την πορεία σου.

ι) Να επιλέξει 10 ή 11 ή 12 ζητούμενους αριθμούς
Σε αυτές τις κατηγορίες οι πιθανότητες έχουν ως εξής:
Αν τα ζητούμενα είναι 10, οι αθροιστικές πιθανότητες να χάσεις τα λεφτά σου είναι 88,96% -9 στις 10 περιπτώσεις δηλαδή, χάνεις. Επίσης, έχεις 9,7% πιθανότητες να διπλασιάσεις τα λεφτά σου ενώ παράλληλα έχεις και μια πιθανότητα 1,32% να σου κάτσει ένας συντελεστής από 20 έως 500. Τις υπόλοιπες πιθανότητες ξέχνα τες: Ας πούμε, για να σου κάτσουν 10 στα 10, έχεις πιθανότητα 0,000011%, μία στα 9 εκατομμύρια, δηλαδή. Ξέχνα το.
Αν τα ζητούμενα είναι 11, η πιθανότητα να χάσεις τα λεφτά σου ή απλώς να πάρεις πίσω τα λεφτά σου (και να χάσεις το χρόνο σου) είναι 94,31% -συντριπτικά εναντίον σου, δηλαδή.
Για να πιάσεις 10 στα 11 έχεις μία στις 945.000 πιθανότητες (ξέχνα το, επομένως), ενώ για να πιάσεις 11 στα 11 οι πιθανότητές σου είναι 0,0000016% ή μία στα 62 (και βάλε) εκατομμύρια πιθανότητες.
Τι να σου πω, αν νιώθεις τυχερός, παίξε.
Τέλος, αν τα ζητούμενα είναι 12, οι πιθανότητες να μην πας ούτε στο ταμείο είναι 93,65% -ενιάμισι στις δέκα πιθανότητες, δηλαδή, απλώς χάνεις.
Έχεις ένα 6,2% πιθανότητες να βγάλεις κάνα ψιλό με πολλαπλασιαστή από 4 έως 25... και τα υπόλοιπα δεν είναι σοβαρά πράματα: Το να σου κάτσουν 11 στα 12 ώστε να λύσεις το πρόβλημα της ζωής σου, αντιστοιχεί σε μία στα 6 εκατομμύρια πιθανότητες (ξέχνα το δηλαδή) και δε συζητάμε για το ενδεχόμενο να σου κάτσουν 12 στα 12 νούμερα: Αυτό αντιστοιχεί σε μία στα 478 εκατομμύρια πιθανότητες -ή μάλλον, απιθανότητες.



Facebook
Twitter

..