| ]

ad2

Μέχρι το τέλος του 2014 θα πρέπει να έχει υποβάλει την έκθεσή της η Ειδική Διακομματική Κοινοβουλευτική Επιτροπή για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων, σύμφωνα με... απόφαση που έλαβε ομόφωνα η Ολομέλεια.

Η Ειδική Διακομματική Επιτροπή θα έχει 19 μέλη, κατ' αναλογία της δύναμης των κομμάτων. Το αίτημα για τη συγκρότηση της Επιτροπής είχε υποβληθεί αρχικά από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα και στη συνέχεια από τον βουλευτή Μανώλη Γλέζο.

Την προηγούμενη εβδομάδα η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής αποφάσισε ομοφώνως να εισηγηθεί στην Ολομέλεια τη συγκρότησή της και σήμερα το Σώμα ενέκρινε τη σχετική εισήγηση.

Ένα 24ωρο νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος είχε εκφράσει την εκτίμηση ότι το πόρισμα που του παρέδωσε η ομάδα εργασίας του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ) για τις αποζημιώσεις δεν είναι επαρκές.

Ενημερώνοντας τα μέλη των Επιτροπών Εθνικής Αμυνας, Εξωτερικών Υποθέσεων και Περιβάλλοντος της Βουλής, ο Ευ.Βενιζέλος ζήτησε από την Ολομέλεια του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους να τοποθετηθεί επί του πορίσματος και να συνεργαστεί για το θέμα με την Τράπεζα της Ελλάδος και το υπουργείο Εξωτερικών.

Και αυτό γιατί, όπως υποστήριξε, «το πόρισμα έχει ανάγκη προφανούς συμπλήρωσης σε σχέση με τα τεχνικά και τα μαθηματικά του στοιχεία γιατί αυτά δεν κρίνονται επαρκή».

«Το πρόβλημα είναι ουσιαστικό και οικονομικό και πρέπει να μας πει το ΝΣΚ αν έχουμε ενεργές αξιώσεις, αν αυτές προσδιορίζονται και στη συνέχεια να δούμε αν έχουμε το δικονομικό πλαίσιο, δηλαδή το αρμόδιο δικαστήριο» ανέφερε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, επισημαίνοντας ότι οι συγκεκριμένες ενέργειες δεν συνδέονται με τους πολιτικούς χειρισμούς αφού «σε πολιτικό επίπεδο θέτουμε συνεχώς το θέμα των αποζημιώσεων».

Ο ίδιος άλλωστε εκτίμησε πως αν επιλεγεί η δικονομική οδός που προτείνει το πόρισμα της ομάδας εργασίας, δεν θα υπάρξει επιτυχής έκβαση για την ελληνική πλευρά. «Η δική μου πρόγνωση, πολιτικά και νομικά, δεν είναι πρόγνωση που θα συνιστούσα να ακολουθήσει η Ελληνική Δημοκρατία» είπε ο κ. Βενιζέλος.

agelioforos.gr



Facebook
Twitter

..