| ]

ad2

"Μια εξαιρετική πρωτοβουλία που αξίζει να διαδοθεί!" είχα γράψει διαδίδοντάς την πριν από ενάμιση μήνα, τότε που ήταν μόνο τέσσερα τα καφέ που συμμετείχαν. Σήμερα η πρωτοβουλία έχει διαδοθεί από την Κρήτη...
μέχρι τα Γιάννενα και από τη Ορεστιάδα μέχρι την Κύπρο(!). Πριν από λιγο καιρό στο χορό της προσφοράς μπήκε κι ένας καφενές στην Κάτω Τούμπα Θεσσαλονίκης ο Χαΐνης, ο πρώτος στην συμπρωτεύουσα που εντάχθηκε στο δίκτυο.

Στο καφέ του υπάρχει ένα αυτοκόλλητο που δηλώνει τη συμμετοχή σε αυτό το ξεχωριστό δίκτυο αλληλεγγύης («Ενας καφές σε περιμένει» και το λογότυπο της «σχεδίας»). Επίσης, έχουν τυπωθεί ενημερωτικά φυλλάδια (leaflets), αλλά και αφίσες για τη διάδοση του μηνύματος σε όλες τις γειτονιές.

Για κάθε νέο μέλος που θα προστίθεται θα γίνεται σχετική ανάρτηση στη σελίδα της «σχεδίας» στο facebook, αλλά και στην επίσημη ιστοσελίδα της «σχεδίας», όπου θα υπάρχει ειδική θεματική (www.shedia.gr).



Από τα μέσα του Ιουλίου που η πρωτοβουλία «ένας καφές σε περιμένει» έκανε δειλά δειλά τα πρώτα της βήματα στην Αθήνα. Από τότε και μέσα σε μόλις λίγες εβδομάδες έχουν ήδη κεραστεί εκατοντάδες καφεδάκια. Σε όλα τα καταστήματα του δικτύου. Και όλοι μα όλοι φαίνεται να το απολαμβάνουν.

Ο «καφές που περιμένει» («suspended coffee» είναι ο όρος στα αγγλικά και «caffé sospeso» στα ιταλικά) είναι ένας καφές που προπληρώνεται από κάποιον πελάτη ενός καφενείου ή μιας καφετέριας, ανώνυμα, για να καταναλωθεί αργότερα από κάποιον άλλον συμπολίτη μας που δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να τον πληρώσει ο ίδιος.

Ο πελάτης παραγγέλνει έναν καφέ της προτίμησής του, αλλά πληρώνει άλλον έναν.

Ο καταστηματάρχης βάζει τα λεφτά από τον καφέ που πληρώθηκε, χωρίς να έχει σερβιριστεί, σε ένα ειδικό κουτί το οποίο απ' έξω γράφει «Καφές που περιμένει» ή σημειώνει σε έναν αναρτημένο πίνακα τον καφέ που προπληρώθηκε.

Το αληθινό σενάριο είναι ότι κάποια στιγμή θα μπει ένας άνθρωπος στο μαγαζί και θα ρωτήσει αν υπάρχει διαθέσιμος «καφές που περιμένει». Προορίζεται για έναν συνάνθρωπό μας που η ζωή τον πήγε σε δύσκολα μονοπάτια με αποτέλεσμα να είναι άπορος, άνεργος ή άστεγος και να μην έχει τη δυνατότητα ούτε για αυτή τη μικρή καθημερινή απόλαυση. Ο καταστηματάρχης σερβίρει τον καφέ που έχει ήδη προπληρωθεί. Είναι ένα κέρασμα σε έναν άγνωστο φίλο ή φίλη που δεν έχει «ούτε για καφέ».

Η πλήρης λίστα με τα 24 καταστήματα του δικτύου στην Αθήνα συν το πρώτο της Θεσσαλονίκης!



«Χαΐνης», Διστόμου 21, Κάτω Τούμπα-Θεσσαλονίκη

«Loving Family»,Ακαδημίας και Βερανζέρου, πλ. Κάνιγγος

«Delish», Ξενοκράτους 23, Κολωνάκι

«Ο ακροβάτης», Μαίζωνος 44 & Ψαρρών 26Α, Μεταξουργείο

«Salt&Sugar», Νεοφύτου Μεταξά 14-16, Μεταξουργείο

«Συνεργατικό καφενείο», Μοναστηρίου 140 & Τηλεφάνους, Ακαδημία Πλάτωνος

Συνεργατικό καφενείο «6», Τριών Ιεραρχών 21, Θησείο

«The bar project», Ηρακλειδών 52, Θησείο

«Βρυσάκι», Βρυσακίου 17, Μοναστηράκι

«Το περιβολάκι», Αθηναίου 7 πλ. Ηούς, Κάτω Πετράλωνα

«Στα καλά καθούμενα», Δράκου 2, Κουκάκι

«Το Φαληράκι», Φαλήρου 18, Μακρυγιάννη

«Παραδοσιακό καφενείο 1968», Αγίων Πάντων 74, Καλλιθέα

«Verve», Σόλωνος 94, Εξάρχεια

«Μπουμπού», Μπουμπουλίνας 25, Δάφνη

«Σαΐτες», Ιωνίας 45, Ν.Σμύρνη

«14», Αιγαίου 14, Ν.Σμύρνη

«Petite Fleur», πλ. Αγίου Νικολάου 2, Χαλάνδρι

«Κώνειο», Σωκράτους 23, Χαλάνδρι

«7th Thought», Αγίας Παρασκευής 29, Χαλάνδρι



Facebook
Twitter

..