| ]

ad2

Προβλήματα σε μία από τις μεγαλύτερες πόλεις της βορειοανατολικής Κίνας, την Χαρμπίν, προκάλεσε σήμερα το αποπνικτικό νέφος από τη ρύπανση της ατμόσφαιρας οδηγώντας τις αρχές στο κλείσιμο των σχολείων και του αεροδρομίου,... αλλά και σε ρυθμίσεις στα δρομολόγια των μέσων μαζικής μεταφοράς στην πρώτη μεγάλη κρίση ατμοσφαιρικής ρύπανσης για τον εφετινό χειμώνα στη χώρα.
Ο δείκτης μέτρησης συγκεντρώσεως αιωρουµένων σωµατιδίων ΡΜ2,5–δηλαδή μικροσωματίδια με διάμετρο 2,5 μικρόμετρα–έφθασε σε κάποια τμήματα της Χαρμπίν, πρωτεύουσας της βορειοανατολικής επαρχίας Χεϊλονγκσιάνγκ με πληθυσμό περίπου 11 εκατομμύρια κατοίκους, στα 1.000.
Επίπεδο άνω του 300 θεωρείται επικίνδυνο, ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προτείνει ως επιτρεπτό καθημερινό όριο όχι μεγαλύτερο του 20, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.
Σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα, το νέφος οδήγησε σήμερα στο κλείσιμο σήμερα όλων των δημοτικών και των γυμνασίων της πόλης, αλλά του αεροδρομίου και στην ματαίωση των δρομολογίων ορισμένων λεωφορείων. Ανθρωποι και κτίρια έχουν μεταβληθεί σε ακαθόριστες σκιές και οι αρχές ανακοίνωσαν ότι οι οδηγοί αυτοκινήτων που θα παραβιάσουν σήμερα τους σηματοδότες δεν θα διωχθούν, αφού δεν διακρίνεται η διαφορά των χρωμάτων.
Το πρακτορείο αναφέρει ως αιτία του συναγερμού το γεγονός ότι σήμερα είναι η πρώτη μέρα που άναψε η θέρμανση στην πόλη για τον χειμώνα. Η ορατότητα μειώθηκε στα δέκα μέτρα, ενώ το νέφος αναμένεται να παραμείνει στην πόλη για το επόμενο 24ωρο.
Η ποιότητα του αέρα στις κινεζικές πόλεις προκαλεί έντονη ανησυχία στην κινεζική ηγεσία καθώς ενισχύει την λαϊκή δυσαρέσκεια απέναντι στα πολιτικά προνόμια και την αυξανόμενη ανισότητα στην δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο.
Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης δημοσιεύουν ρεπορτάζ που περιγράφουν τους ακριβούς ιονιστές στα σπίτια και στα γραφεία των κυβερνητικών αξιωματούχων μαζί με πληροφορίες για ειδικές οργανικές φάρμες ώστε οι υψηλόβαθμοι στρατιωτικοί να μην διακινδυνεύουν την υγεία τους από τα αλλεπάλληλα διατροφικά σκάνδαλα.
Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει σχέδια εδώ και χρόνια για την αντιμετώπιση του προβλήματος με την μόλυνση, αλλά έχει επιτύχει ελάχιστη πρόοδο. Άλλα τμήματα της βορειοανατολικής Κίνας επίσης αντιμετώπισαν πρόβλημα σήμερα με το αποπνικτικό νέφος, περιλαμβανομένης της Τανγκσάν, που βρίσκεται σε απόσταση δύο ωρών ανατολικά του Πεκίνου, και της Τσανγκτσούν, της πρωτεύουσας της επαρχίας Τζιλίν, η οποία συνορεύει με την Χεϊλονγκσιάνγκ.
Το Πεκίνο βίωσε την ίδια κατάσταση συναγερμού τον περασμένο χειμώνα όταν ο δείκτης μέτρησης συγκεντρώσεως αιωρουµένων σωµατιδίων ΡΜ2,5 ξεπέρασε τα 900 για μία μόνο ημέρα του Ιανουαρίου.



Facebook
Twitter

..