| ]

ad2

Ακίνητα αξίας 250 εκατ. ευρώ οικειοποιήθηκε πρώην αξιωματούχος κρατικής υπηρεσίας της Ρωσίας - κλοπή τεράστιας αξίας ακόμη και για τα δεδομένα της ρωσικής διαφθοράς. Ο αξιωματούχος αυτός, τον οποίο...
 «Πράβντα» κατονόμασε ως Ανατόλι Σεστεριούκ, εργαζόταν για την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Διαχείρισης Ακινήτων και ήταν υπεύθυνος για τις κρατικές εταιρείες στη Μόσχα.
Τα «φιλέτα» των κρατικών εταιρειών ιδιωτικοποιήθηκαν αμέσως μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης, δημιουργώντας δισεκατομμυριούχους από τη μια μέρα στην άλλη. Οσες εταιρείες απέμειναν κρατικές ήταν αμφίβολης εμπορικής αξίας.
Αυτές οι τελευταίες αποτέλεσαν το αντικείμενο έρευνας που οδήγησε στη σύλληψη του Σεστεριούκ και τουλάχιστον δυο ακόμη ατόμων.
Το κόλπο είχε ως εξής: ο Σεστεριούκ και οι άλλοι ύποπτοι, που ήταν διευθυντές ιδιωτικών εταιρειών, δούλευαν μέσω μιας βάσης δεδομένων η οποία περιλάμβανε τις αποτυχημένες κρατικές εταιρείες - όσο πιο αποτυχημένες, τόσο καλύτερα.
Ο Σεστεριούκ κανόνιζε ώστε οι επικεφαλής των αποτυχημένων εταιρειών - βενζινάδικων ή άλλων επιχειρήσεων με σημαντικά ακίνητα - να λάβουν δάνεια με εγγύηση τα κτίρια. Τα δάνεια προέρχονταν από χρηματοπιστωτικό ίδρυμα που ήταν στο κόλπο.
Οταν, όπως ήταν αναμενόμενο, η εταιρεία αδυνατούσε να αποπληρώσει το δάνειο, το δικαστήριο πτωχεύσεων προχωρούσε σε κατάσχεση του ακινήτου.
Οσοι συμμετείχαν στο κόλπο μοιράζονταν τα κέρδη.
 Με αυτόν τον τρόπο η συμμορία απέκτησε 100 ακίνητα αξίας μεγαλύτερης από 100 δισ. ρούβλια (250 εκατ. ευρώ). Οι ανακριτές ερευνούν αν μέλη του δικαστηρίου πτωχεύσεων ήταν και αυτά στο κόλπο γι' αυτό ενέκριναν την αλλαγή κυριότητας των ακινήτων.
Οι μεγάλες υποθέσεις διαφθοράς δεν είναι άγνωστες στη Ρωσία. Το 2010 έγγραφο που διέρρευσε αποκάλυψε ότι 3 δισ. ευρώ είχαν κάνει φτερά από συμβόλαιο για πετρελαιαγωγό που θα ένωνε πετρελαιοπηγές στη Σιβηρία με διυλιστήρια στην Κίνα. Λίγα χρόνια νωρίτερα, κλάπηκαν φόροι άνω των 170 εκατ. ευρώ που είχε πληρώσει η επενδυτική Hermitage Capital.
Σε καμία από τις δυο αυτές υποθέσεις δεν απαγγέλθηκαν κατηγορίες σε υψηλά ιστάμενους.
Ομως, αφότου εξελέγη ο Βλαντίμιρ Πούτιν για τρίτη θητεία στην προεδρία την περασμένη άνοιξη, η αστυνομία πραγματοποίησε μερικές «τρανταχτές» συλλήψεις για διαφθορά.
 Σύμφωνα με τους κρεμλινολόγους, οι επιλεκτικές διώξεις χρησιμεύουν για να απομακρύνονται τα μέλη της ελίτ που πέφτουν σε δυσμένεια ή των οποίων η αφοσίωση αμφισβητείται.
Επιπλέον, οι συλλήψεις αυτές κατευνάζουν την οργή των Ρώσων που είναι αναγκασμένοι να «λαδώνουν» για τις πιο απλές υπηρεσίες, όπως να μπουν στην εντατική ενός νοσοκομείου.
tovima.gr



Facebook
Twitter

..