| ]

ad2

Συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Γεωργίας για το 2014 υπεγράφη σήμερα κατά τη συνάντηση των υπουργών Εθνικής Άμυνας Ελλάδας και Γεωργίας, Δημήτρη Αβραμόπουλου και Ιρακλί Αλαζάνια στην Αθήνα. Η συμφωνία...
αφορά, μεταξύ άλλων, τους τομείς της εκπαίδευσης (φοίτηση Γεωργιανών στις ελληνικές στρατιωτικές σχολές) και συνεκπαίδευσης δυνάμεων από τις δύο χώρες.
Κατά τη σημερινή συνάντηση των δύο υπουργών συζητήθηκαν επίσης θέματα που αφορούν την ευρωατλαντική προοπτική της Γεωργίας και την κατάσταση ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή.
Σε δηλώσεις του, ο κ. Αβραμόπουλος επανέλαβε την υποστήριξη στην ευρωατλαντική προοπτική της Γεωργίας και γνωστοποίησε ότι πρόθεση της ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ είναι να υπογραφεί, εντός του μήνα, η συμφωνία σύνδεσης της Γεωργίας με την ΕΕ. Εξάλλου, στην επικείμενη σύνοδο των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ (3- 4 Ιουνίου στις Βρυξέλλες) θα συζητηθεί το θέμα των σχέσεων της Γεωργίας με τη Βορειατλαντική Συμμαχία.
Επίσης, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας σημείωσε ότι κατά τη συνάντηση εξετάστηκαν τρόποι για περαιτέρω εμβάθυνση και ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας σε όλους τους τομείς. Τέλος, μίλησε για τη στρατηγική επιλογή της Γεωργίας να ομαλοποιήσει τις σχέσεις της με τη Ρωσία, χωρίς να παραβλέπει τον ευρωατλαντικό προσανατολισμό της.
Ο κ. Αλαζάνια ευχαρίστησε την Ελλάδα για την υποστήριξή της στην ευρωατλαντική προοπτική της Γεωργίας, σημειώνοντας ότι η υπογραφή της συμφωνίας σύνδεσής της με την ΕΕ θα αποτελέσει ένα νέο ξεκίνημα στη συνεργασία τους.
Οι δύο υπουργοί αναφέρθηκαν στον σταθεροποιητικό παράγοντα που διαδραματίζουν Ελλάδα και Γεωργία στην ευρύτερη περιοχή, καθώς και στους ιστορικούς θρησκευτικούς- πολιτιστικούς δεσμούς που ενώνουν τις δύο χώρες.
Η επίσκεψη του Γεωργιανού υπουργού Άμυνας στην Ελλάδα πραγματοποιείται σε ανταπόδοση της πρόσφατης επίσκεψης του κ. Αβραμόπουλου στην Τυφλίδα.



Facebook
Twitter

..