| ]

ad2

Μη εξυπηρετούμενα δάνεια και Γενικό Σχέδιο Υγείας (ΓΕΣΥ) βρίσκονται στο επίκεντρο των επαφών της τρόικας, που άρχισαν σήμερα στο πλαίσιο της τέταρτης αξιολόγησης της εφαρμογής του μνημονίου και της πορείας της κυπριακής...
οικονομίας. Η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί στις 16 Μαΐου.
Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια του τραπεζικού τομέα και οι προσπάθειες για δημιουργία ΓΕΣΥ είναι ζητήματα ιδιαίτερα απαιτητικά και δύσκολα, αλλά δεν είναι τουλάχιστον σε αυτό το στάδιο πολιτικά ευαίσθητα.
Ο χειρισμός των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι το μεγαλύτερο «αγκάθι» για τις τράπεζες, την κυβέρνηση και τους δανειστές. Από το ζήτημα αυτό εξαρτάται ουσιαστικά η επιβίωση των τραπεζών αλλά και η πορεία της κυπριακής οικονομίας, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.
Επιπλέον, εξαρτώνται κοινωνικά ευαίσθητα ζητήματα, όπως η προστασία της πρώτης κατοικίας. Ζητήματα που πρέπει να διευθετηθούν νομοθετικά για να έχουν νόημα και να μπορούν να υλοποιηθούν υπέρ των πολιτών.
Αναφορικά με το ΓΕΣΥ, ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι θα συναντηθεί αύριο με τους τεχνοκράτες της τρόικας σε μια προσπάθεια να βρουν ένα «μόντους βιβέντι». Τα προβλήματα είναι πολλά και η κυβέρνηση χρειάζεται χρόνο για να τα χειριστεί και να τα αντιμετωπίσει. Τα χρονοδιαγράμματα, κατ» αρχήν, που έχουν τεθεί θα είναι πολύ δύσκολο, με τα σημερινά δεδομένα, να τηρηθούν. Και ο υπουργός θα ζητήσει την κατανόηση της τρόικας ως προς αυτό το θέμα.
Το φλέγον ζήτημα είναι το μοντέλο που θα προωθηθεί και κυρίως η σχέση του οργανισμού ασφάλισης υγείας με τις ασφαλιστικές εταιρείες. Δυσκολίες αναμένονται και στη διαδικασία αυτονόμησης των νοσοκομείων, κάτι που αποτελεί προϋπόθεση για να προχωρήσει το ΓΕΣΥ.
Ένα άλλο ζήτημα είναι ότι η τρόικα δεν γνώριζε την πρόθεση της Λευκωσίας να εκδώσει ευρωπαϊκό ομόλογο και μάλιστα όχι σε ανοικτή διαδικασία, αλλά με μία τοποθέτηση.
Για το θέμα αυτό, υπάρχουν ήδη αντιδράσεις από πολιτικά κόμματα. Ερώτημα μεγάλο είναι το όνομα του επενδυτή, το οποίο θα ζητήσουν να μάθουν οι δανειστές, ενώ θα θέλουν σίγουρα να ακούσουν και τις εξηγήσεις τις κυβέρνησης γιατί προχώρησαν στη συγκεκριμένη κίνηση χωρίς διαβούλευση.



Facebook
Twitter

..