| ]

ad2

Σε λιγότερες από δύο ώρες  η επικεφαλής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, Χρ. Σακελαρίου, ολοκλήρωσε το «παζάρι» με την τρόικα για το νομοσχέδιο για την αύξηση κεφαλαίου της Eurobank, το οποίο έρχεται μέσα στις επόμενες ημέρες στη Βουλή, όπου αναμένεται να δοθεί πολιτική «μάχη» για την έγκρισή του.

Κορυφαία πηγή του ΤΧΣ ανέφερε ότι έγιναν, σε συνεργασία με την τρόικα, ορισμένες διευθετήσεις τεχνικού χαρακτήρα στο κείμενο του νομοσχεδίου, ενώ εξέφρασε αισιοδοξία για την κατάληξη της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης/ιδιωτικοποίησης της Eurobank και δήλωσε ότι το...
νομοσχέδιο ίσως να κατατεθεί στη Βουλή πριν το τέλος της εβδομάδας.

Παρότι, ως γνωστόν, «ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες», λεπτομέρειες για το κείμενο του νομοσχεδίου δεν έχουν γίνει γνωστές, ούτε είναι σαφές πώς ακριβώς θα ξεπερασθεί το θέμα της (χαμηλής) τιμής διάθεσης και της αραίωσης (dilution) της συμμετοχής του ΤΧΣ στο μετοχικό κεφάλαιο της Eurobank, θέματα που έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Αυτό που είναι σαφές πλέον είναι ότι η Eurobank οδεύει προς αποκρατικοποίηση, δηλαδή η συμμετοχή του ΤΧΣ θα περιορισθεί, μετά την αύξηση κεφαλαίου, κάτω από το 50% (από 95% σήμερα). Άλλωστε, το μνημόνιο υποχρεώνει την κυβέρνηση να προχωρήσει σε αποκρατικοποίηση της τράπεζας, για την οποία έχει γίνει προεργασία από τη διοίκηση της Eurobank, η οποία έχει λάβει διαβεβαιώσεις συμμετοχής στην αύξηση από αρκετά funds, εκ των οποίων η Fairfax φέρεται ότι έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον να αποκτήσει στρατηγική συμμετοχή.

Σε ό,τι αφορά το ρόλο του ΤΧΣ στην αύξηση κεφαλαίου, αυτός φαίνεται ότι θα «ψαλιδισθεί» αισθητά. Το ΤΧΣ θα επιτρέψει στη διοίκηση της Eurobank να αναζητήσει κεφάλαια για την κάλυψη ακόμη και ολόκληρης της αύξησης από ιδιωτικά κεφάλαια και μόνο αν υπάρξουν αδιάθετες μετοχές θα τις καλύψει, κάτι που θα ενεργοποιήσει και τη διαδικασία του bail in, δηλαδή της υποχρεωτικής μετατροπής σε μετοχές των ομολογιακών δανείων που έχει λάβει η Eurobank.

Το μεγάλο ερώτημα είναι αν θα «περάσει» ο σχεδιασμός της διοίκησης Μεγάλου να διατεθούν οι νέες μετοχές στους ιδιώτες επενδυτές σε τιμή κοντά στην ονομαστική αξία των μετοχών της τράπεζας, δηλαδή σε πολύ χαμηλότερη τιμή από αυτήν που απέκτησε τη συμμετοχή του το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Ο επίτροπος Ανταγωνισμού, Χοακίμ Αλμούνια, φέρεται να έχει υποδείξει στο υπουργείο Οικονομικών ότι το Δημόσιο πρέπει να έχει τον έλεγχο του προσδιορισμού της τιμής διάθεσης, ενώ η κυβέρνηση επεδίωκε με το νομοσχέδιο που θα έλθει στη Βουλή να αφήσει ελεύθερη τη διοίκηση της Eurobank να προσδιορίσει την τιμή με όρους αγοράς, έστω και αν αυτή διαμορφωθεί σε επίπεδα πολύ χαμηλότερα από το κόστος κτήσης του ΤΧΣ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, αλλά πιθανόν και ορισμένοι από τη Νέα Δημοκρατία, «περιμένουν στη γωνία» για να μελετήσουν προσεκτικά τις διατάξεις του νομοσχεδίου, σχετικά με τη διαδικασία προσδιορισμού της τιμής διάθεσης. Δεδομένου, μάλιστα, ότι το νομοσχέδιο δεν θα έλθει στη Βουλή ως πρόταση νόμου ενός άρθρου, ώστε να μεγιστοποιηθεί η πίεση στους βουλευτές της πλειοψηφίας για την έγκρισή του, όλα τα ενδεχόμενα για τις κοινοβουλευτικές εξελίξεις παραμένουν ανοικτά.

sofokleous10.gr



Facebook
Twitter

..