| ]

ad2

Eίναι μύθος ή πραγματικότητα η έκφραση “Ντύσου καλά, θα αρρωστήσεις”; Τι μπορούμε να κάνουμε για να αποφύγουμε τις ιώσεις που κυκλοφορούν τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες; Ο Ειδικός Παθολόγος Βασίλης Καλαμπόκης απαντάει..

Οι χαμηλές θερμοκρασίες δεν αποτελούν άμεσα νοσηρό παράγοντα για τον άνθρωπο. Οι χειμερινοί μήνες είναι οι αγαπημένοι μήνες των ιώσεων και αυτό συμβαίνει γιατί το κρύο συμβάλλει στην αποδυνάμωση της άμυνας του...
οργανισμού μας πράγμα που οδηγεί στο να βρίσκουν οι ιοί (υπάρχουν πάνω από 200 είδη ιών που μπορούν να προκαλέσουν ένα κοινό κρυολόγημα) πρόσφορο έδαφος για να εισβάλουν στον οργανισμό μας και ειδικότερα στο ανώτερο αναπνευστικό σύστημα.

Οι ιώσεις του αναπνευστικού μεταδίδονται από το ένα άτομο στο άλλο μέσω αόρατων σταγονιδίων που μεταφέρονται στον αέρα με το βήχα, το φτάρνισμα ή την ομιλία. Επιπλέον, αυτά μπορούν να μεταφερθούν μέσω των χεριών, όταν κάποιος αγγίζει αντικείμενα και επιφάνειες που έχουν μολυνθεί από ιούς (ένας ιός μπορεί να επιβιώσει για περισσότερες από 24 ώρες σε άψυχα αντικείμενα) και όταν στη συνέχεια αγγίξει τα μάτια, τη μύτη ή το στόμα του.

Τι μπορείς να κάνεις για να αποφύγεις το κρυολόγημα..

1. Τακτικό πλύσιμο χεριών
2. Αντιγριπικό εμβόλιο για τις ευαίσθητες ομάδες (ηλικιωμένοι, άτομα που πάσχουν από χρόνιες ασθένειες όπως είναι η στεφανιαία νόσος, ο διαβήτης και πολλά άλλα)
3. Αποφυγή κλειστών χώρων με πολλά άτομα
4. Αποφυγή ατόμων που παρουσιάζουν συμπτώματα κρυολογήματος (βήχας, καταρροή κ.α.)
5. Συχνός αερισμός του σπιτιού
6. Σε περίπτωση που είσαι εσύ αυτός που έχει το κρυολόγημα καλό είναι να καλύπτεις τη μύτη και το στόμα σου όταν φτερνίζεσαι ή βήχεις.
http://www.ofono.gr



Facebook
Twitter

..