| ]

ad2

Σε θρίλερ για γερά νεύρα εξελίσσεται η κατάσταση στην Κριμαία, με τους Ρώσους να ενισχύουν την στρατιωτική τους παρουσία στην... ημιαυτόνομη περιοχή και τους Ουκρανούς να κατηγορούν τη Ρωσία για «παράνομη» ανάπτυξη των στρατιωτικών της δυνάμεων.

Ήδη...
τα σκάφη της ουκρανικής συνοριοφυλακής στην Κριμαία έχουν τεθεί σε συναγερμό και κινούνται για να αποτρέψουν την κατάληψη στρατιωτικών βάσεων και πλοίων, καθώς όπως αναφέρουν πηγές ουκρανικών στρατιωτικών δυνάμεων, Ρώσοι στρατιωτικοί επιχειρούν να καταλάβουν μια βάση αντιαεροπορικών πυραύλων.

Σε εξέλιξη βρισκόταν νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου πολιορκία στην έδρα της ουκρανικής ακτοφυλακής στην πόλη της Σεβαστούπολης, από περίπου 300 άνδρες οι οποίοι δήλωσαν ότι έχουν λάβει εντολή από το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η υπηρεσία συνοριοφυλακής της Ουκρανίας.

«Βρίσκεται σε εξέλιξη μια απόπειρα κατάληψης της έδρας της ακτοφυλακής στη Σεβαστούπολη. Όλα τα σκάφη είναι σε επιφυλακή», προστίθεται στην ανακοίνωση. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι επιτιθέμενοι δήλωσαν ότι έλαβαν εντολή από τον υπουργό Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σόιγκου «να καταλάβουν αυτή τη μονάδα».

Οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις φέρονται να έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους σημεία-κλειδιά και συγκεκριμένα δύο στρατιωτικά αεροδρόμια, στις πόλεις Μπελμπέκ και Κιρόφσκογε αλλά και το διεθνές αεροδρόμιο της Συμφερόπολης από όπου έχουν σταματήσει οι πτήσεις. Ο εναέριος χώρος πάνω από τη χερσόνησο έχει κλείσει, καθώς μόνο στρατιωτικά αεροσκάφη έχουν τη δυνατότητα να πετούν.

Στο μεταξύ οι φιλορωσικές αρχές της Κριμαίας και ο ρωσικός Στόλος της Μαύρης Θάλασσας συμφώνησαν να αναλάβουν από κοινού τη φύλαξη σημαντικών κτηρίων στη χερσόνησο ενώ λίγο νωρίτερα, σύμφωνα με το πρακτορείο Ιντερφάξ, ο πρωθυπουργός της Κριμαίας Σεργκέι Αξιόνοφ είχε ανακοινώσει ότι οι Ρώσοι στρατιώτες έχουν ήδη αναλάβει τη φύλαξη ορισμένων κτηρίων της περιοχής.

Έκκληση στον Πούτιν για βοήθεια

Νωρίτερα το Σάββατο, ο νεοδιορισμένος φιλορώσος πρωθυπουργός της Κριμαίας, ανακοίνωσε ότι βρίσκονται υπό τον έλεγχό του όλες οι στρατιωτικές, αστυνομικές και άλλες υπηρεσίες ασφαλείας στην περιοχή –οι οποίες υπάγονταν μέχρι πρότινος στη δικαιοδοσία του Κιέβου- και κάλεσε τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να αποκαταστήσει «την ειρήνη και την ηρεμία» στην χερσόνησο της Μαύρης Θάλασσας.

«Όσοι αξιωματούχοι δεν συμφωνούν με αυτό», είπε, «τους καλώ να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους». Άμεση ήταν η απάντηση του Κρεμλίνου που σε ανακοίνωσή του, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ανέφερε ότι η Ρωσία θα λάβει σοβαρά υπόψη το αίτημα του πρωθυπουργού για βοήθεια.

«Λαμβάνοντας υπόψη την ευθύνη μου για τη ζωή και την ασφάλεια των πολιτών ζητώ από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να συνδράμει στην εξασφάλιση της ειρήνης και της ηρεμίας», ανέφερε ενώπιον δημοσιογράφων ο Αξιόνοφ, μήνυμα το οποίο μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση της Ρωσίας.

Άμεση ήταν η απάντηση του Κρεμλίνου που σε ανακοίνωσή του, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείo Ειδήσεων, ανέφερε ότι η Ρωσία θα λάβει σοβαρά υπόψη το αίτημα του πρωθυπουργού για βοήθεια.



Facebook
Twitter

..