| ]

ad2

Θα χρειαστούν μήνες για να μπορέσει η Σλοβενία να επιδιορθώσει τις ζημιές που προκλήθηκαν από την κακοκαιρία που έπληξε τη χώρα το...
Σαββατοκύριακο.
Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, το 25% των καταναλωτών παραμένουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και περίπου 500 τόνοι κατεστραμμένων καλωδίων και γραμμών μεταφοράς ενέργειας είναι σκορπισμένα σε όλη τη χώρα, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Άμυνας της Σλοβενίας Ρόμαν Γιάκιτς.
Η Σλοβενία επλήγη από μεγάλης κλίμακας φυσική καταστροφή, τόνισε ο κ. Γιάκιτς ύστερα από σύσκεψη στη Λιουμπλιάνα με εκπροσώπους της επιχείρησης διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας και των ενόπλων δυνάμεων.
Οι σλοβενικές αρχές κάλεσαν τους πολίτες να μην προσπαθούν να επιδιορθώσουν μόνοι τους βλάβες στο σύστημα ηλεκτροδότησης, να καλούν τις αρμόδιες υπηρεσίες και να αναφέρουν τη βλάβη καθώς και να μην πλησιάζουν κοντά σε δίκτυα που έχουν υποστεί ζημιές.
Τα τελευταία στοιχεία από τους διανομείς ηλεκτρικής ενέργειας δείχνουν ότι χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα παραμένουν 70.000 καταναλωτές στην περιοχή που καλύπτει η εταιρεία Elektro Ljubljana. Άλλα 30.000 νοικοκυριά δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα στην περιοχή του Τσέλι, στα βορειανατολικά, όπως επίσης 3.800 νοικοκυριά στην περιοχή Γκορένισκο στα βορειοδυτικά και 12.682 νοικοκυριά παραμένουν χωρίς ρεύμα στα δυτικά και στα νοτιοδυτικά.
Η πρώτη γεννήτρια ρεύματος από το εξωτερικό, μία από τις τρεις που πρόσφερε η Γερμανία, έφθασε στη Σλοβενία και διατέθηκε στην περιοχή Ποστόινα. Η Αυστρία έστειλε 27 γεννήτριες και η Τσεχία μία.
Ο υπουργός Άμυνας της χώρας είπε ότι προτεραιότητα είναι η διασφάλιση ηλεκτρικής ενέργειας για εκείνους που παραμένουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα από την Παρασκευή. Δεύτερη προτεραιότητα, όπως εξήγησε, είναι η αποκατάσταση της υδροδότησης που διαταράχθηκε σε όλη τη χώρα λόγω των διακοπών ρεύματος.
Εκατό χιλιόμετρα γραμμών μεταφοράς ενέργειας βρίσκονται στο έδαφος μόνο στην περιοχή Πρίμορσκο. Ο τοπικός διανομέας Elektro Primorska επιδιορθώνει συνήθως 50 χιλιόμετρα γραμμών σε ένα χρόνο, οπότε ορισμένοι από τους πελάτες, ιδίως εκείνοι που βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές μπορεί να παραμείνουν χωρίς ρεύμα για μια εβδομάδα ή δύο, είπε ο κ. Γιάκιτς.
Επιπρόσθετο πρόβλημα δημιουργείται επειδή γραμμές που επιδιορθώνονται καταρρέουν και πάλι, όπως συνέβη στην πόλη Ποστόινα, στην οποία έως το τέλος της ημέρας αναμένεται να αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση.
Εκτός από τις εκτεταμένες ζημιές στο σύστημα ηλεκτροδότησης, η παγωμένη βροχή που έπληξε τις προηγούμενες μέρες τη Σλοβενία έχει ήδη καταστρέψει σχεδόν 500.000 εκτάρια δάσους ή το 42% της δασικής επιφάνειας της χώρας. Τουλάχιστον 3,5 εκατομμύρια κυβικά μέτρα δέντρων, ποσοστό που αντιστοιχεί στο ετήσιο ποσό υλοτομημένης ξυλείας στη Σλοβενία, έχει καταστραφεί σύμφωνα με το Ινστιτούτο Δασοκομίας.
Ζημιές έχουν καταγραφεί και στο 50% των δασικών δρόμων, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις.
Προβλήματα υπήρξαν και στις οδικές και σιδηροδρομικές συγκοινωνίες, καθώς και στα ασύρματα δίκτυα τηλεπικοινωνιών, κυρίως στα βόρεια και στα νότια της χώρας.



Facebook
Twitter

..