| ]

ad2

της Δήμητρας Καδδά
Στις 30.000 φτάνουν οι «κόκκινοι» που κινδυνεύουν με πλειστηριασμό και μόνο 1.000 είναι οι δανειολήπτες που ρύθμισαν τα δάνειά τους από την 1η ιανουαρίου που ισχύει ο νέος...
νόμος. Η προθεσμία λήγει - μετά την παράταση – που έχει λάβει στο τέλος Φεβρουαρίου, οπότε σπεύστε στις τράπεζες για να .. προστατευθείτε…

Αν κάποια τράπεζα αρνηθεί να παραλάβει την αίτηση που θα κάνετε, θα πρέπει σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης να επιμείνετε. Αν δεν δεχτούν τότε θα πρέπει να κάνετε καταγγελία στον 4ψήφιο αριθμό του υπουργείου 1520 αναφέροντας και το όνομα του υπάλληλου του υποκαταστήματος που το αρνήθηκε.

Σύμφωνα με την ΕΚΠΟΙΖΩ, από 01/01/2014 και μέχρι 31/12/2014 απαγορεύονται οι πλειστηριασμοί στην κύρια κατοικία, όπως αυτή έχει δηλωθεί στην τελευταία δήλωση φόρου εισοδήματος, εφόσον πληρούνται σωρευτικά μία σειρά από προϋποθέσεις.

Προσοχή: η αναστολή των πλειστηριασμών για την κύρια κατοικία δεν προστατεύει τα υπόλοιπα ακίνητα και επομένως μπορούν να εκπλειστηριαστούν. Επίσης, ο Ν.3869/2010 (Νόμος Κατσέλη), ισχύει κανονικά!

Η ΕΚΠΟΙΖΩ εφιστά την προσοχή καθώς για να προστατεύσετε την κύρια κατοικία σας θα πρέπει να καταθέσετε Υπεύθυνη Δήλωση στις τράπεζες έως τις 28 Φεβρουαρίου 2014. Πρόκειται για την προθεσμία που είχε αρχικά ορισθεί από τον Ν.4224/2013 έως τις 31 Ιανουαρίου 2014. Όμως με ανακοίνωσή της, στις 30/01/2014, η Ελληνική Ένωση Τραπεζών, ενημέρωσε οτι οι τράπεζες θα παραλαμβάνουν τις υπεύθυνες δηλώσεις έως τις 28 Φεβρουαρίου.

Οι βασικές ερωτήσεις – απαντήσεις για τον νόμο:

1. Ποιοι υπάγονται στην προστατευτική ρύθμιση;
•Μισθωτοί
•Συνταξιούχοι
•Άνεργοι
•Ελεύθεροι επαγγελματίες
•Έμποροι
•Αγρότες

2. Ποιες οφειλές αφορά η αναστολή πλειστηριασμών;
•οφειλές προς τράπεζες (στεγαστικά/επισκευαστικά, καταναλωτικά δάνεια, επιχειρηματικά, πιστωτικές κάρτες κτλ.)
•οφειλές προς ιδιώτες και εταιρείες νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, ΔΕΚΟ, νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου εφόσον δεν πρόκειται τις παρακάτω εξαιρέσεις
•ΔΕΝ αφορά χρέη προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία

3. Μέχρι πότε ο οφειλέτης πρέπει να καταθέσει Υπεύθυνη Δήλωση για να ενταχθεί στο σχετικό νόμο;

Ο οφειλέτης πρέπει να καταθέσει Υπεύθυνη Δήλωση σε ΚΑΘΕ δανειστή του, μέχρι 31/01/2014 ή εντός δύο (2) μηνών από την επίδοση διαταγής πληρωμής με επιταγή προς εκτέλεση. Προσοχή! Αν δεν κατατεθεί στις ως άνω προθεσμίες δεν ισχύει η αναστολή του πλειστηριασμού για τον οφειλέτη και τη συγκεκριμένη οφειλή

4. Τι πρέπει να περιλαμβάνει η υπεύθυνη δήλωση;

Στην Υπεύθυνη Δήλωση περιγράφονται αναλυτικά όλα τα προσωπικά, οικονομικά και περιουσιακά στοιχεία του οφειλέτη βάσει των προϋποθέσεων που προβλέπει ο νόμος για την αναστολή πλειστηριασμών κύριας κατοικίας, καθώς και η αναλυτική κίνηση των λογαριασμών του που ξεπερνούν τα 1.000€ τους τελευταίους 24 μήνες πριν την υποβολή της υπεύθυνης δήλωσης.

5. Για πόσο χρονικό διάστημα διαρκεί η αναστολή πλειστηριασμού;

Η αναστολή του πλειστηριασμού για την κύρια κατοικία ισχύει για ένα έτος, δηλαδή από 1/1/2014 έως 31/12/2014 εφόσον πληρούνται από τον οφειλέτη ορισμένες προϋποθέσεις.

6. Πως καταβάλλονται οι δόσεις στις τράπεζες;

Εάν ο οφειλέτης οφείλει σε περισσότερες από μία τράπεζες η μηνιαία καταβολή κατανέμεται συμμέτρως σύμφωνα με το ανεξόφλητο υπόλοιπο της κάθε οφειλής.

7. Εάν δεν καταβάλει τις δόσεις τι συνέπειες έχει;

Εάν ο οφειλέτης δεν καταβάλει τις δόσεις για τρεις (3) μήνες συνολικά, αίρεται για τον συγκεκριμένο οφειλέτη και τη συγκεκριμένη οφειλή η απαγόρευση πλειστηριασμού της κύριας κατοικίας.

8. Τι γίνεται αν οι οφειλέτες είναι περισσότεροι από ένας;

Θα πρέπει να καταθέσουν υπεύθυνες δηλώσεις όλοι οι οφειλέτες.

9. Τι ισχύει για τον εγγυητή;

Εφόσον ενταχθεί ο πρωτοφειλέτης στο νόμο για την απαγόρευση πλειστηριασμού της κύριας κατοικίας και εφόσον η απαγόρευση δεν έχει αρθεί για τον πρωτοφειλέτη, απαγορεύεται ο πλειστηριασμός ακινήτων του εγγυητή για τις συγκεκριμένες οφειλές. Προσοχή! Οι δανειστές κατά τη διάρκεια απαγόρευσης του πλειστηριασμού μπορούν να ζητήσουν από τον οφειλέτη να τους προσκομίσει επιπλέον δικαιολογητικά. Ο οφειλέτης πρέπει να προσκομίσει τα απαιτούμενα δικαιολογητικά σε αποκλειστική προθεσμία ενός μηνός από το αίτημα του δανειστή, ειδάλλως αίρεται η προστασία για το συγκεκριμένο οφειλέτη και τη συγκεκριμένη οφειλή.

Τα δικαιολογητικά που μπορεί να ζητηθούν είναι:
•αντίγραφα τίτλων ιδιοκτησίας για ακίνητα (μετά το 2007) ή φύλλο υπολογισμού αξίας ακινήτου για ακίνητα (πριν το 2007),
•βεβαίωση συγκριτικών στοιχείων της αρμόδιας φορολογικής αρχής,
•δηλώσεις Ε1 και Ε9,
•αποδεικτικό για το ύψος των καταθέσεων την 20/11/13,
•βεβαίωση ανεργίας ΟΑΕΔ,
•πιστοποιητικό οικογ. κατάστασης,
•γνωμάτευση αναπηρίας

capital.gr



Facebook
Twitter

..