| ]

ad2

Συνομιλίες σχετικά με την πρώτη και δεύτερη αξιολόγηση της δανειοδοτικής συμφωνίας προληπτικού χαρακτήρα της Ρουμανίας με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), που εγκρίθηκε στις 27 Σεπτεμβρίου 2013, θα έχει με τις ρουμανικές...
Αρχές αποστολή του Οργανισμού, που θα παραμείνει στο Βουκουρέστι από τις 21 Ιανουαρίου μέχρι τις 5 Φεβρουαρίου.
Σύμφωνα με δηλώσεις του μόνιμου αντιπροσώπου του ΔΝΤ για τη Ρουμανία Γκουιλέρμο Τολόσα, στο επίκεντρο των επαφών της αποστολής του ΔΝΤ με τους Ρουμάνους αξιωματούχους θα βρεθούν οι πρόσφατες οικονομικές εξελίξεις και οι προτεραιότητες στον τομέα των οικονομικών μεταρρυθμίσεων, καθώς και τα αντισταθμιστικά μέτρα στην τρίμηνη αναβολή της αύξησης του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα- και τη συνεπακόλουθη απώλεια εσόδων -ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξει απόκλιση από το στόχο για έλλειμμα του προϋπολογισμού στο 2,2% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ).
Σε ανακοίνωση του ΔΝΤ διευκρινίζεται ότι η αποστολή του Οργανισμού, με επικεφαλής την Άντρεα Σάχτερ, θα πραγματοποιηθεί από κοινού με τις ομάδες εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Το πρόγραμμα, εκτός από τις επαφές με τις Αρχές περιλαμβάνει και συναντήσεις με τους εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων, των συνδικαλιστικών οργανώσεων, της επιχειρηματικής κοινότητας, των πιστωτικών ιδρυμάτων και οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών.
Τα αποτελέσματα της επαφών θα ανακοινωθούν με την ολοκλήρωση της αποστολής.
Το ιστορικό

Στις 27 Σεπτεμβρίου 2013, το εκτελεστικό συμβούλιο του ΔΝΤ ενέκρινε τη συμφωνία με τη Ρουμανία για μία σύμβαση Δανειακής Διευκόλυνσης Αμέσου Ετοιμότητας (Stand-by Agreement), ύψους 2 δισ. ευρώ. Στη συνέχεια το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στις 22 Οκτωβρίου 2013, αποφάσισε τη χορήγηση συνδρομής στη Ρουμανία, ανώτατου ύψους 2 δισ. ευρώ, δυνάμει του μηχανισμού παροχής μεσοπρόθεσμης χρηματοδοτικής συνδρομής για τη στήριξη του ισοζυγίου πληρωμών των κρατών- μελών. Επίσης, η Παγκόσμια Τράπεζα έχει διαθέσει ποσό ύψους 1 δισ. ευρώ για δάνειο αναπτυξιακής πολιτικής με δυνατότητα αναβολής της εκταμίευσης μέχρι και τον Ιούνιο 2015. Η Παγκόσμια Τράπεζα εξακολουθεί να παρέχει τη στήριξη για την οποία είχαν αναληφθεί προηγουμένως υποχρεώσεις, ύψους 891 εκατομμυρίων ευρώ, εκ των οποίων απομένουν προς εκταμίευση 514 εκατ. ευρώ.
Στις 4 Νοεμβρίου 2013, ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας, Βίκτορ Πόντα ανακοίνωσε την επιτυχή ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων της Κυβέρνησης με την αποστολή των τριών χρηματοπιστωτικών εταίρων στο Βουκουρέστι σχετικά με το νέο μνημόνιο. Στο πλαίσιο όσων συμφωνήθηκαν με την τρόικα ανακοίνωσε και την επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα (βενζίνη και ντίζελ), στα 0,07 ευρώ ανά λίτρο.
Στις 19 Δεκεμβρίου, ο πρόεδρος της Ρουμανίας, Τράιαν Μπασέσκου ανακοίνωσε ότι υπέγραψε την υιοθέτηση σε νόμο του κρατικού προϋπολογισμού, αφότου η κυβέρνηση αποδέχθηκε την τρίμηνη αναβολή εφαρμογής του αυξημένου φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο ντίζελ και τη βενζίνη. Νωρίτερα, τον ίδιο μήνα, είχε διαμηνύσει ότι δεν προτίθεται να εγκρίνει το μνημόνιο που προέκυψε από τις διαπραγματεύσεις της ρουμανικής κυβέρνησης με το ΔΝΤ, την Παγκόσμια Τράπεζα και την Ευρωπαϊκή Επιτροπής επειδή η κυβέρνηση αναλάμβανε σε αυτό τη δέσμευση να αυξήσει το ειδικό φόρο στα καύσιμα, στα 0,07 ευρώ ανά λίτρο.
Στις 24 Δεκεμβρίου, το ρουμανικό υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε διευκρινιστική ανακοίνωση, όπου αναφερόταν ότι η κυβέρνηση δεν εξετάζει, υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, την εισαγωγή νέων τελών και φόρων ή την αύξηση των υφιστάμενων για να καλύψει το έλλειμμα των εσόδων, διαψεύδοντας σχετικά δημοσιεύματα.
Ο αρμόδιος για τον προϋπολογισμό υπουργός Λίβιου Βοινέα διευκρίνισε στις 29 Δεκεμβρίου ότι η ακριβής λύση για τα 600 εκατ. λέι (περίπου 135 εκατ. ευρώ)- τόσο υπολογίζεται η απώλεια του προϋπολογισμού από την αναβολή εφαρμογής του ειδικού φόρου -δεν βρέθηκε ακόμη, αλλά σε κάθε περίπτωση θα περιγραφόταν στην επόμενη επιστολή προθέσεων προς το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το υπουργείο επισήμαινε ότι "η κύρια πηγή εξισορρόπησης (του προϋπολογισμού) είναι η βελτιωμένη συλλογή εσόδων, η οποία ούτως ή άλλως βρίσκεται σε ανοδική τάση". Σημείωνε ακόμη, ότι μία ποσοτικοποίηση των πραγματικών επιπτώσεων από την αναβολή εισαγωγής του αυξημένου ειδικού φόρου, θα είναι δυνατή μόνο τον Ιούλιο, σε συνάρτηση με τη συνολική εξέλιξη των μεγεθών της ρουμανικής οικονομίας και την πορεία των εσόδων του πρώτου εξαμήνου του 2014.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Facebook
Twitter

..