| ]

ad2

Ποινικές διώξεις για απιστία σε βαθμό κακουργήματος με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου, που επισύρουν μέχρι ισόβια, άσκησε χθες η...
Εισαγγελία Διαφθοράς σε βάρος 19 προσώπων, πρώην μελών Διοικητικών Συμβουλίων (2006-2010) στην εταιρεία Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ).

Για απιστία σε βαθμό κακουργήματος με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου, που επισύρουν μέχρι ισόβια κατηγορούνται πρώην μέλη Διοικητικών Συμβουλίων των ΕΑΣ

Για απιστία σε βαθμό κακουργήματος με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου, που επισύρουν μέχρι ισόβια κατηγορούνται πρώην μέλη Διοικητικών Συμβουλίων των ΕΑΣ

Οι διώξεις ασκήθηκαν ύστερα από παραγγελία που έδωσε η εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Ράικου για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, την οποία διενήργησε ο εισαγγελέας Αντώνης Ελευθεριάνος.

Από συλλογή του αποδεικτικού υλικού, καταθέσεις μαρτύρων κ.λπ. διαπιστώθηκε ότι η ζημιά που προκλήθηκε στο Δημόσιο από τις αποφάσεις των κατηγορουμένων ξεπερνά τα 50 εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οι υπεύθυνοι της εταιρείας φέρονται να χορηγούσαν σε υπαλλήλους που αποχωρούσαν λόγω συνταξιοδότησης αποζημιώσεις που έφθαναν έως και τέσσερις φορές παραπάνω από τις προβλεπόμενες, παρά το γεγονός ότι υπήρχε σχετική γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους η οποία προέβλεπε πλαφόν 15.000 ευρώ.

Τονίζεται μάλιστα στη δικογραφία ότι, πλην του σχετικού νομού περί Εταιρειών Κοινής Ωφέλειας, για το θέμα των αποζημιώσεων υπήρχε και γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους -την οποία είχε υιοθετήσει το υπουργείο Εθνικής Αμυνας- η οποία προέβλεπε το πλαφόν των 15.000 ευρώ.

Οι κατηγορούμενοι, ως μέλη διοικήσεων των ΕΑΣ, φέρονται να είχαν επιτρέψει να χορηγηθούν αποζημιώσεις που έφθασαν σε κάποιες περιπτώσεις και τις 80.000 ευρώ, δαπάνες που, κατά τη δικογραφία, φαίνεται να προκάλεσαν στην επιχείρηση ζημιά τουλάχιστον 11 εκατομμυρίων ευρώ.

Παράλληλα, οι κατηγορούμενοι φέρονται ότι είχαν συνάψει συμφωνία για ασφαλιστήριο συμβόλαιο με την Εθνική Ασφαλιστική με κόστος πάνω από 40 εκατομμύρια ευρώ, που καταβλήθηκαν το 2010 από το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων.

Στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας, που διενεργήθηκε για την υπόθεση από τον επίκουρο εισαγγελέα Διαφθοράς Αντώνη Ελευθεριάνο, εξετάστηκαν και οι 19 κατηγορούμενοι, οι οποίοι αρνήθηκαν τις κατηγορίες, ενώ φέρονται να ισχυρίστηκαν πως η ΕΑΣ δεν ανήκει στις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και ως εκ τούτου δεν εφαρμόζεται στην περίπτωσή της πλαφόν στις αποζημιώσεις.

Η άποψή τους δεν έγινε δεκτή από τις δικαστικές Αρχές, καθώς για τη φύση των υπηρεσιών που παρέχει η επιχείρηση υπήρχε η γνωμοδότηση του ΝΣΚ του 2006 και επιπλέον αντίστοιχη που εκδόθηκε το 2012, που κατέτασσε τα ΕΑΣ στις Επιχειρήσεις Κοινής Ωφέλειας.

Βάσει των στοιχείων της εισαγγελικής έρευνας, οι επιχορηγήσεις που δόθηκαν στα ΕΑΣ από το 2003 ως το 2010 φτάνουν τα 500 εκατ. ευρώ, από τα οποία 40 εκατομμύρια ευρώ σε μετρητά και τα υπόλοιπα ως κεφαλαιοποίηση.
ethnos.gr



Facebook
Twitter

..