| ]

ad2

Στην Αλβανία συνελήφθη ο διαβόητος δραπέτης των φυλακών Τρικάλων Ιλίρ Κούπα. Πρόκειται για τον κακοποιό ο οποίος διέφυγε τον Ιούλιο του 2013 κατά τη διάρκεια συμπλοκής με άνδρες της ΕΛΑΣ στη Βροσίνα Θεσπρωτίας, όπου έπεσε νεκρός ο επίσης δραπέτης Μαριάν Κόλα.

Από τότε η ΕΛ.ΑΣ. είχε βρει τον ίδιο μήνα, ίχνη του στο Κερασοχώρι Θεσπρωτίας όπου τότε είχε διαρρήξει την κλειδαριά σπιτιού, πήρε φρυγανιές και κονσέρβες που βρήκε στα ντουλάπια και άφησε επάνω στο τραπέζι δύο φακούς. Από τότε αναζητείτο, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Σημειώνεται ότι η περιοχή όπου βρίσκεται η κατοικία απέχει μόλις 500 μέτρα από τα ελληνοαλβανικά σύνορα, γεγονός που καταδεικνύει ότι ο κακοποιός είχε ήδη περάσει τα σύνορα. Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. εκτιμούσαν τότε ότι ο Ιλίρ Κούπα έχει συνεργούς που τον έχουν βοηθήσει στην προσπάθειά του να διαφύγει.
Τελικά προ ωρών συνελήφθη σε χωριό τσάμηδων στη γειτονική χώρα, χωρίς ακόμη να έχει γίνει γνωστό πότε διέφυγε.


Ίχνη του Κούπα στο Κερασοχώρι Θεσπρωτίας - Πηγή φωτό: epirusgate
Ίχνη του Κούπα στο Κερασοχώρι Θεσπρωτίας - Πηγή φωτό: epirusgate


Ίχνη του Κούπα στο Κερασοχώρι Θεσπρωτίας - Πηγή φωτό: epirusgat
Ίχνη του Κούπα στο Κερασοχώρι Θεσπρωτίας - Πηγή φωτό: epirusgat


Ίχνη του Κούπα στο Κερασοχώρι Θεσπρωτίας - Πηγή φωτό: epirusgat
Ίχνη του Κούπα στο Κερασοχώρι Θεσπρωτίας - Πηγή φωτό: epirusgat


Η σύζυγός του οδήγησε την αστυνομία στα ίχνη του

Εκεί, ζούσε κρυπτόμενος, αφενός επειδή είχε εκδοθεί ερυθρά αγγελία, αφετέρου και στην πατρίδα του κατηγορείται για κάποια αδικήματα. Η σύζυγός του παρακολουθείτο από τις ελληνικές αστυνομικές Αρχές. Πριν από οκτώ ημέρες έφυγε από την Ελλάδα για την Αλβανία. Εκεί, συνέχισε την παρακολούθηση η αλβανική αστυνομία η οποία και οδηγήθηκε στα ίχνη του δραπέτη.

Οι συμπλοκές μετά την απόδραση

Ο 27χρονος Ιλίρ Κούπα μετά τη συμπλοκή και δολοφονία του 37χρονου υπαρχιφύλακα Γιώργου Ανδριτσόπουλου στο Δίστομο Βοιωτίας, στις 17 Ιουνίου 2013, μαζί με πέντε από τους συνολικά επτά, τότε, δραπέτες των φυλακών Τρικάλων, είχαν πάρει τα βουνά προκαλώντας ένα πρωτόγνωρο κυνηγητό αναζήτησης τους από τις αστυνομικές δυνάμεις.

Είχε προηγηθεί η συμπλοκή στα Ίσθμια Κορινθίας, όπου μία από τις σφαίρες των σκληρών κακοποιών είχε σκοτώσει την 25χρονη ξενοδοχοϋπάλληλο Κατερίνα Ζώγαλη, που είχε την ατυχία να βρεθεί ανάμεσα στα διασταυρούμενα πυρά.

Σε αυτό το ανελέητο κυνηγητό, οι επικίνδυνοι δραπέτες μπήκαν σε τουλάχιστον 30 ακατοίκητα εξοχικά σπίτια διαφόρων περιοχών της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας, αναζητώντας ξεκούραση, τροφή, είδη ρουχισμού, κλινοσκεπάσματα και ότι άλλο θεωρούσαν χρήσιμο για την προσπάθεια διαφυγής τους.
Ειδικότερα, ο Κούπα στο χρονικό διάστημα μεταξύ 8 Ιουνίου και 4 Ιουλίου, είχε μπει σε εξοχική κατοικία στον Επτάλοφο Φωκίδας. Δεν ήταν μόνος του. Μαζί του ήταν ο 25χρονος Έντισον Λίκα ή Σινάνι και ο 35χρονος θείος του Φλαμούρ Λίκα ή Σινάνι, ο οποίος φαίνεται να ήταν από τους πρωταγωνιστές της ένοπλης επίθεσης εναντίον των φυλακών Τρικάλων για την απόδραση των κρατουμένων. Θείος και ανιψιός έπεσαν νεκροί στη συμπλοκή με αστυνομικούς της ΕΚΑΜ στην Κόνισκα Θέρμου Αιτωλοακαρνανίας στις 2 Ιουλίου. Από αυτό το σπίτι είχαν αρπάξει ρούχα, κουβέρτες και δύο κυνηγετικά όπλα. Μετά τον θάνατο των «συνοδοιπόρων» του, ο Ιλίρ Κούπα συνέχισε τη διαδρομή διαφυγής με τον Μαριάν Κόλα, η οποία «διακόπηκε» όταν στις 21 Ιουλίου εντοπίστηκαν από τους αστυνομικούς στη γέφυγα Καλαμά στη Βροσίνα Ιωαννίνων. Ο Κόλα έπεσε νεκρός από τα αστυνομικά πυρά, ενώ ο Ιλίρ Κούπα κατάφερε να διαφύγει.

To xρονικό της αιματηρής συμπλοκής του θανάτου του Μαριάν Κόλα

O διαβόητος Κόλα
O διαβόητος Κόλα
«Ήταν 04.30 τα ξημερώματα της 21ης Ιουλίου. Είχε σκοτάδι και το οπτικό πεδίο ήταν περιορισμένο λόγω της ομίχλης. Όταν οι δραπέτες περάσανε από το σημείο (γέφυρα Βροσίνας) και βγήκαν οι άνδρες των ΕΚΑΜ από την ενέδρα, τους χώριζε μια απόσταση 15-20 μέτρων. Με το που αντιλήφθηκαν την παρουσία των αστυνομικών σήκωσαν κατευθείαν τα καλάσνικοφ και άρχισαν να πυροβολούν. Από την ανταλλαγή πυροβολισμών ο Μαριάν Κόλα έπεσε νεκρός».

Αυτά τα λόγια χρησιμοποίησε στέλεχος των ΕΚΑΜ μιλώντας στο zougla.gr το καλοκαίρι του 2013 για τη συμπλοκή που έλαβε χώρα στην Κόνισκα Αιτωλοακαρνανίας, στα σύνορα μεταξύ των νομών Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας.

Ύστερα από ευρεία αστυνομική επιχείρηση, ο διαβόητος καταζητούμενος δραπέτης των φυλακών
Ο συνεργός του Ιλίρ Κούπα
Ο συνεργός του Ιλίρ Κούπα
Τρικάλων Μαριάν Κόλα έπεσε νεκρός λίγο έξω από το χωριό Βροσίνα, στη συμβολή του Καλαμά με τον Ζαλογγοπόταμο. Ωστόσο ο Κούπα κατόρθωσε να ξεφύγει.

Στο σακίδιο του Κόλα βρέθηκε ένα καλάσνικοφ, μία χειροβομβίδα, γεμιστήρες, φαγητά και ένα όπλο Glock το οποίο είχε κλαπεί από το Δίστομο.

«Πρόκειται για ενέδρες που δουλεύονται όσο καιρό επιχειρούμε στην περιοχή. Τα πιο επικίνδυνα σημεία τα αναλαμβάνουν οι άντρες των ΕΚΑΜ. Ένα από αυτά ήταν και το σημείο που έγινε η συμπλοκή. Πρόκειται για κομβικό σημείο, το οποίο ενώνει Γιάννενα και Θεσπρωτία, κι εκεί κοντά υπάρχει ένας παραπόταμος με μια γέφυρα που οδηγεί στον ποταμό Καλαμά. Θεωρούνταν πολύ κρίσιμη περιοχή όσον αφορά τους δραπέτες. Τελικά όχι άδικα» δήλωνε στην ηλεκτρονική εφημερίδα ανώτατος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ.

Σε τρεις συμπλοκές χρησιμοποίησε το καλάσνικοφ

Σε τρεις συμπλοκές με αστυνομικούς, συμπεριλαμβανομένης και της τελευταίας στη Βροσίνα Ιωαννίνων, όπου έπεσε νεκρός ο Κόλα, είχε χρησιμοποιηθεί το καλάσνικοφ που βρέθηκε δίπλα στο πτώμα του, μετά την αιματηρή μάχη με τους αστυνομικούς της ΕΚΑΜ. Αυτό προέκυψε από τις βαλλιστικές - συγκριτικές εξετάσεις που έγιναν στα εργαστήρια της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών της Ελληνικής Αστυνομίας. Συγκεκριμένα, από τις εργαστηριακές εξετάσεις προέκυψε ότι: - Έξι κάλυκες, που περισυλλέγησαν από το σημείο, όπου έγινε η ένοπλη συμπλοκή, χθες τα ξημερώματα στη Βροσίνα Ιωαννίνων, προέρχονται από το πολεμικό τυφέκιο τύπου καλάσνικοφ, που έφερε ο Μαριάν Κόλα


(Χάρτης της περιοχής)


Από την ανταλλαγή πυρών τραυματίστηκε ένας 25χρονος ΕΚΑΜίτης από τη Λάρισα.

Φωτογραφίες από το σημείο της συμπλοκής όπου ο Μαριάν Κόλα έπεσε νεκρός:


Το πτώμα του Μαριάν Κόλα


Το σημείο όπου στήθηκε η ενέδρα


Το όπλο που χρησιμοποίησε ο Κόλα και δίπλα το ρολόι του


Με αυτό το καλάσνικοφ πυροβόλησε τους αστυνομικούς


Άνδρες της αστυνομίας στον τόπο της συμπλοκής

Ποιοι διαφεύγουν της σύλληψης

Από τους 11 δραπέτες των φυλάκων Τρικάλων, της σύλληψης διαφεύγουν ακόμη ο 25χρονος Κλεμέντ Κάλα, ο 40χρονος Αντμίρ Μουρατάι, ο 27χρονος Λούλι Φλολάντ και ο 30χρονος Φάτος Σουλά-Μπράχα.
Ο Κάλα και ο Μουρατάι ανήκαν σε επικίνδυνη σπείρα ληστών. Σε αυτούς αποδίδεται και η ληστεία με λεία περίπου 1 εκατομμύριο ευρώ, στην Εθνική Τράπεζα στην κεντρική πλατεία της Λάρισας, στις 16 Μαΐου, ενώ ήταν καταζητούμενοι δραπέτες. Ο Φλολάντ, θεωρείται αρχηγός πολυμελής συμμορία Αλβανών, που λήστευε ηλικιωμένους στην περιοχή του Βόλου. Στη δράση τους συμπεριλαμβάνεται και η δολοφονία 55χρονης γυναίκας. Ο Σουλά-Μπράχα είναι μέλος ομάδας που διέπραττε ληστείες και κλοπές. ,



Facebook
Twitter

..