| ]

ad2

Δεν θα ισχύσουν από σήμερα Πρωτοχρονιά, όπως αναμενόταν, οι αυξήσεις στις τιμές των διοδίων στους... αυτοκινητοδρόμους Ολυμπία Οδός...
Ελευσίνα-Κόρινθος-Πάτρα-Πύργος-Τσακώνα), Νέα Οδός (Μεταμόρφωση-Σκάρφεια και Ιονία Οδός), Ε-65 (Λαμία-Καρδίτσα-Τρίκαλα-Γιάννενα) και Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου (Μαλιακός-Κλειδί).

Έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, έχει καταστήσει σαφές στους παραχωρησιούχους των εν λόγω αυτοκινητοδρόμων ότι δεν θα επιβληθεί καμία αύξηση στις τιμές των διοδίων, εάν πρώτα δεν έχουν διευθετηθεί πλήρως οι εκκρεμότητες που υπάρχουν, όσον αφορά τις χρεώσεις, ανάλογα με τα διανυόμενα χιλιόμετρα, το καθεστώς διέλευσης για τους μόνιμους κατοίκους που κατοικοεδρεύουν εκατέρωθεν των σταθμών διοδίων, αλλά και η ολοκλήρωση των παράδρομων, για να τους χρησιμοποιούν οι οδηγοί που δεν επιθυμούν να καταβάλλουν διόδια τέλη.

Πηγές από το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, σημειώνουν ότι καταβάλλεται προσπάθεια τόσο από την πλευρά του υπουργείου όσο και από την πλευρά των παραχωρησιούχων, η οποιαδήποτε αύξηση στα τέλη διέλευσης να απορροφηθεί από την καθιέρωση χρήσης ηλεκτρονικού πομποδέκτη που μπορούν να προμηθευτούν οι οδηγοί από τα σημεία εξυπηρέτησης συνδρομητών των αυτοκινητοδρόμων.

Η όλη διαδικασία «συμμόρφωσης» των παραχωρησιούχων εκτιμάται ότι θα πάρει πάνω από έναν μήνα, οπότε οι αυξήσεις θα πρέπει να αναμένονται μετά τον Ιανουάριο.

Σημειώνεται, ωστόσο ότι φθηνότερα διόδια κατά 20% καταβάλλουν οι οδηγοί από την Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2013 στους σταθμούς διοδίων Ζευγολατιού και Ρίου της Ολυμπίας Οδού (Κορίνθου-Πατρών), ενώ παρέχεται και πρόσθετη έκπτωση 10% ειδικά στους κατόχους (συνδρομητές) του ηλεκτρονικού πομποδέκτη ΟΛΥΜΠΙΑ PASS.

Επισημαίνεται ότι στους σταθμούς διοδίων Ελευσίνας και Ισθμού οι τιμές διέλευσης παραμένουν στα 3,2 ευρώ ανά διέλευση για τα ΙΧ οχήματα.

Μετά τη διευθέτηση των εκκρεμοτήτων, όμως, έρχονται τσουχτερές αυξήσεις στις τιμές των διοδίων, οι οποίες σε ορισμένους σταθμούς ξεπερνούν ακόμη και το 60%. Πρόκειται για τα διόδια των αυτοκινητοδρόμων Νέας Οδού (Μεταμόρφωση-Σκάρφεια), Ε-65 (σταθμός διοδίων Αγ. Τριάδας) και Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου (Μαλιακός-Κλειδί).

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις της τάξης του 60% γίνονται στα μετωπικά διόδια της Νέας Οδού (Αφιδνών, Θηβών, Τραγάνας), ενώ στον αυτοκινητόδρομο Αιγαίου (Μαλιακός-Κλειδί) οι τιμές αυξάνονται μόνο στους σταθμούς Πελασγίας και Μοσχοχωρίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι στα διόδια Αφιδνών, τα οποία θεωρούνται από τους πλέον «παραγωγικούς» σταθμούς από πλευράς διελεύσεων, οι τιμές αυξάνονται κατά 59,52% και από 2,10 ευρώ εκτινάσσονται στα 3,35 ευρώ.
Ελεύθερος Τύπος



Facebook
Twitter

..