| ]

ad2

Με την εκταμίευση, την Παρασκευή, της τελευταίας δόσης του δανείου από το ΔΝΤ για την Ιρλανδία σηματοδοτείται και η έξοδος της χώρας από το μνημόνιο.
Μάλιστα ο πρωθυπουργός της χώρας...
Έντα Κένι το βράδυ της Κυριακής,θα εκφωνήσει διάγγελμα,  αφού η 15η Δεκεμβρίου είναι η ημέρα που η χώρα βγαίνει επισήμως από το πρόγραμμα διάσωσης.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανακοίνωσε ότι αποδέσμευσε τελευταία 650 εκατομμύρια ευρώ, με τα οποία το συνολικό ποσό που έλαβε το Δουβλίνο φτάνει τα 21,8 δισεκατομμύρια μέσα σε τρία χρόνια.
 Η Ιρλανδία ζήτησε βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ το 2010 ώστε να θέσει τα δημόσια οικονομικά της υπό έλεγχο και κατάφερε να τηρήσει τους όρους της συμφωνίας, περιορίζοντας τις δαπάνες της και αυξάνοντας τους φόρους ώστε να αναδιαρθρώσει την οικονομία της και να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμά της.
«Αυτό δεν είναι το τέλος του δρόμου. Είναι ένα πολύ σημαντικό ορόσημο», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Οικονομικών Μάικλ Νούναν, ο οποίος πρόσθεσε ότι πρέπει να συνεχιστεί η ίδια πολιτική, αν και όπως είπε θα εξετάσει το ενδεχόμενο περικοπής φόρων τα δύο επόμενα χρόνια ώστε να στηριχθεί η οικονομία.
Η οικονομία της Ιρλανδίας αναμένεται να αναπτυχθεί κατά περίπου 2% το 2014, η ανεργία έχει πέσει κάτω από το 13% (από 15,1% το 2012) και το Δουβλίνο ευελπιστεί ότι θα τα καταφέρει χωρίς γραμμή πιστώσεων ως μέτρο ασφαλείας απέναντι στις διακυμάνσεις των αγορών.



Facebook
Twitter

..