| ]

ad2

Μπορεί να χρειάστηκαν χιλιάδες χρόνια, αλλά με συνδυασμό της ιατροδικαστικής επιστήμης του 21 ου αιώνα και αρκετής τύχης, τελικά...
αποκαλύφθηκε τι συνέβη στον Τουταγχαμών – τον πιο διάσημο Φαραώ της αρχαίας Αιγύπτου. Μυστήριο περιβάλλει τον 19χρόνο βασιλιά από τότε που πέθανε, δηλαδή το 1323 π.Χ.
Το μυστήριο μεγάλωσε όταν ο αρχαιολόγος Λόρδος Carnarvon πέθανε στο Κάιρο λίγο μετά την ανακάλυψη του τάφου του Τουταγχαμών το 1922.Τώρα, οι Βρετανοί ειδικοί πιστεύουν ότι έχουν λύσει το αίνιγμα του θανάτου του βασιλιά. Πιστεύουν ότι οι τραυματισμοί στο σώμα του, είναι παρόμοιοι με τραυματισμούς που προκύπτουν σε ατυχήματα με άρματα, και ότι η μουμιοποίηση του ήταν πολύ πρόχειρη και κακότεχνη.
Συγκεκριμένα, προκάλεσε το ενδιαφέρον η υπόθεση αυτή σε Βρετανούς επιστήμονες όταν αναφορές ιατροδικαστικών αρχαιολόγων έδειξαν ότι το σώμα του άτυχου βασιλιά είχε καεί. Οι επόμενες δοκιμές χημικών επιβεβαίωσαν ότι το σώμα του Τουταγχαμών κάηκε ενώ ήταν κλεισμένος μέσα στο φέρετρό του.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα έλαια που χρησιμοποιήθηκαν στην ταρίχευση σε συνδυασμό με το οξυγόνο και το λινό προκάλεσαν μια απρόσμενη χημική αντίδραση η οποία ουσιαστικά “μαγείρεψε” το σώμα του βασιλιά σε θερμοκρασίες άνω των 200 βαθμών Κελσίου.
Επιστήμονες από το Cranfield Forensic Institute σε συνεργασία με ερευνητές πραγματοποίησαν μια εικονική αυτοψία που αποκάλυψε ε΄να μοτίβο τραυματισμών από την μία μεριά του σώματός του.
Η ερευνά επίσης εξηγεί γιατί η μούμια του βασιλιά Τουταγχαμών ήταν η μόνη από την οποία έλειπε η καρδία. Eίχε καταστραφεί ανεπανόρθωτα.
Οι τραυματισμοί του Φαραώ είχαν ταιριάξει με ένα συγκεκριμένο σενάριο – με ανακριτές τροχαίων ατυχημάτων δημιουργώντας σε υπολογιστή προσομοιώσεις ατυχημάτων άρματος.
Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι ένα άρμα τον συνέτριψε, ενώ ο ίδιος βρισκόταν στα γόνατα του – θρυμματίζοντας τα πλευρά και την λεκάνη του και συντρίβοντας την καρδιά του.
iefimerida



Facebook
Twitter

..