| ]

ad2

Η Τρόικα, σύμφωνα με «βροχή» δηλώσεων- διαρροών που ακολούθησε χθεσινό δημοσίευμα του Reuters περί αναβολής της έλευσης, έρχεται, αλλά - σύμφωνα με πληροφορίες - με νέες ενστάσεις για...
το ελληνικό ζήτημα μετά και το νέο «κρούσμα» στον φόρο ακινήτων. Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας ανέφερε αργά χθες το βράδυ έξω από το μέγαρο Μαξίμου «μου έχουν ζητήσει ραντεβού για την επόμενη Τρίτη».

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δανειστές (έχουν ήδη αναβάλει την επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων μία φορά αφού στο Eurogroup είχε αποφασιστεί να επιστρέψουν τέλη Οκτωβρίου) δεν… βιάζονται: ζητούν πρώτα ολοκλήρωση τηw νέας συμφωνίας (αναθεώρηση μνημονίου με τα προαπαιτούμενα και τα μέτρα του 2014 στο τελικό σχέδιο προϋπολογισμού) και μετά να ληφθούν οι αποφάσεις για το χρηματοδοτικό κενό του 2014 που θα οδηγήσει στην έγκριση των δόσεων. Δεν αποκλείουν μάλιστα κοινοτικές πηγές και νέο γύρο καθόδου τον Δεκέμβριο αν αυτό χρειαστεί…

Η κυβέρνηση από την πλευρά της καταγράφει πιθανά «ανταλλάγματα» σε «μεταρρυθμίσεις» για να γίνει εφικτή συμφωνία σε λίγα αλλά «αποφασιστικά» μέτρα μέσα στον Νοέμβριο. Αν δεν τα καταφέρει, τότε αρμόδια στελέχη κάνουν λόγο για ένα Plan B διαπραγμάτευσης διαρκείας, ενδεχομένως και κατά την Ελληνική προεδρία του 2014 με πρώτο χρονικό όριο τις λήξεις ομολόγων του Φεβρουαρίου….

Πρώτα μέτρα, μετά… δόση
Κυβερνητικοί κύκλοι αναφέρουν ότι η τρόικα είναι έτοιμη για πολύ σκληρή και ενδεχομένως μαραθώνια διαπραγμάτευση, αν επιμείνουν οι δανειστές σε κάτι που φαντάζει από παράλογο έως κοινοβουλευτικά… αδύνατο: πρώτα να αποφασιστούν τα μέτρα του 2014 και τα νέα «προαπαιτούμενα» και μετά, το νωρίτερο τον Δεκέμβριο, να εγκριθούν οι δόσεις που προϋποθέτουν λύση για το χρηματοδοτικό κενό 5- 6 δισ. ευρώ του 2014.

«Δεν μπορεί να κατατεθεί στη Βουλή προϋπολογισμός με νέα μέτρα χωρίς τουλάχιστο να έχουμε στα χέρια μας την τελική συμφωνία για τις νέες δόσεις» αναφέρει αρμόδια πηγή. Πάει ένα βήμα παραπέρα, λέγοντας ότι «όταν μιλάμε για νέα μέτρα εννοούμε τόσα ώστε να γίνουν ανεκτά».

Πληροφορίες από κυβερνητικούς κύκλους κάνουν λόγο για πρόταση επιτάχυνσης των μεταρρυθμίσεων σε αγορές, επενδύσεις, κλειστά επαγγέλματα κλπ με «αντάλλαγμα» τα νέα μέτρα να είναι λίγα σε αξία (ει δυνατό κάτω από 500 εκατ. ευρώ) αλλά «αποφασιστικά» όπως τα χαρακτηρίζουν.

Τα επιχειρήματα είναι αρκετά:
• Το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013 που στοιχεία δείχνουν ότι τελικά μπορεί να είναι μεγαλύτερο από τα 344 εκατ. ευρώ.


• Τα στοιχείa περί αύξησης φοροδοτικής ικανότητας, εισπραξιμότητας φόρων και εισφορών το 2014 που πρέπει, όπως λέγεται, να δοθεί χρόνος για να αποδώσουν, το όφελος της ανάκαμψης αλλά και

• Το διαπραγματευτικό επιχείρημα να δοθεί «ανάσα» στην κυβέρνηση και πολιτικός χρόνος ώστε αν είναι να λάβει νέα μέτρα, αυτά να ανακοινωθούν μαζί με τα «καλά» νέα σημαντικών παρεμβάσεων στο χρέος, αν αυτά υπάρξουν, από την Άνοιξη και μετά, σύμφωνα με τους δανειστές.

Ο σκληρός πυρήνας των όποιων μέτρων σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θα είναι το δημόσιο (ενιαίο μισθολόγιο για όλους), οι ΔΕΚΟ (μισθοί, λουκέτα, συγχωνεύσεις) αλλά και το ασφαλιστικό που ακόμη βρίσκεται στο μικροσκόπιο της τρόικας. Επικουρικά εξετάζονται και παρεμβάσεις στα έσοδα (πχ φόροι σε καπνό) ενώ ο μεγάλος άγνωστος «Χ» ακόμη είναι ο νέα φόρος ακινήτων και το κατά πόσο θα επιβληθεί τελικά από το 2014…

Το Plan B
Στο ερώτημα το θα γίνει αν η τρόικα επιμείνει στην σκληρή θέση για μέτρα αξίας 2-2,5 δισ. ευρώ και για εκ των υστέρων αποφάσεις για χρηματοδοτικό κενό, οι απαντήσεις δεν είναι καθόλου εύκολες, αναφέρει κυβερνητική πηγή. Επισημαίνει ότι μία «διέξοδος» είναι η… παράταση των διαπραγματεύσεων όχι μόνο για τον Δεκέμβριο αλλά και για την περίοδο της Ελληνικής Προεδρίας του 2014.

Όσο για το χρέος ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χ. Σταικούρας μιλώντας χθες σε εκδήλωση του ΚΕΠΕ είπε ότι «θα επιδιώξουμε το συντομότερο δυνατόν λύση για το θέμα του χρέους με τον πιο άμεσο και καθαρό τρόπο».

Πότε έρχεται η τρόικα
Χθες ο υπουργός Οικονομικών κ. Ιωάννης Στουρνάρας, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων και ανέφερε ότι «μου έχουν ζητήσει ραντεβού για την επόμενη Τρίτη. Τι να σας πω τώρα άλλο».

Πάντως η διαπραγμάτευση έχει ήδη καθυστερήσει. Σε αυτό επισημαίνεται ότι η αποστολή της τρόικας έχει «διακόψει με στόχο να γίνει επεξεργασία σε τεχνικά θέματα και αναμένεται επανεκκίνηση της αποστολής στα τέλη Οκτωβρίου», δηλαδή και πάλι ο χρόνος έχει παρέλθει. Επίσης αναφέρεται ότι το Euorgoup αποφάσισε να ολοκληρωθεί πρώτα η έκθεση προόδου και στην συνέχεια το Eurogroup να εκτιμήσει «κατά πόσον υπάρχει ένα κενό χρηματοδότησης για το 2014».
capital.gr



Facebook
Twitter

..