| ]

ad2

Έξαρση καταγράφεται τα τελευταία δύο χρόνια στις διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος λόγω των ανεξόφλητων λογαριασμών ρεύματος της ΔΕΗ αλλά...
και στις παράνομες επανασυνδέσεις.

Τα στοιχεία που έκανε γνωστά χθες ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ), Γιώργος Κόλλιας, καταδεικνύουν για μία ακόμη φορά τις επιπτώσεις της οικονομικής ύφεσης, αλλά και κυρίως τους κινδύνους που μπορεί να προκαλέσει ακόμη και στην ίδια την ανθρώπινη ζωή. Στις 350.000 έχουν ανέβη πια τον χρόνο οι διακοπές παροχής ρεύματος που κάνει κατόπιν εντολής της ΔΕΗ η θυγατρική της εταιρεία ΔΕΔΔΗΕ.

Δυσπραγία
Ο αριθμός αυτός έχει αυξηθεί κατά τουλάχιστον 15% σε σχέση με πριν από δύο χρόνια, γεγονός που δείχνει το μέγεθος της οικονομικής δυσπραγίας των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, δηλαδή στο να είναι συνεπείς στις πληρωμές των λογαριασμών ρεύματος.

Από τις 350.000 διακοπές, οι 210.000 αφορούν σε νοικοκυριά και οι υπόλοιπες 140.000 σε μικρές εμπορικές και μεταποιητικές επιχειρήσεις χαμηλής τάσης. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Διαχειριστή, από τις 350.000 διακοπές, οι 210.000 επανασυνδέονται καθώς στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα οι οφειλέτες κάνουν ρύθμιση των χρεών τους στη ΔΕΗ.

Το πλέον, όμως, ανησυχητικό είναι ότι περίπου 30.000 με 35.000 καταναλωτές ετησίως επιδιώκουν παράνομα και αυθαίρετα να επανασυνδέσουν το ρεύμα θέτοντας σε κίνδυνο ακόμη και την ίδια τους τη ζωή.

Για την ακρίβεια, σύμφωνα με τον κ. Κόλλια, διάφορες ενώσεις παρασύρουν τους καταναλωτές παραπλανώντας τους πως θα γλιτώσουν τους λογαριασμούς και τα τέλη επανασύνδεσης. Μάλιστα, οι ίδιες αυτές ενώσεις έχουν και ηλεκτρολόγους που κάνουν τη δουλειά της παράνομης παροχής ρεύματος.

Ο κ. Κόλλιας ξεκαθάρισε ότι «όσοι μπαίνουν σε αυτήν τη διαδικασία θα πρέπει να γνωρίζουν πως δεν γλιτώνουν τους λογαριασμούς, καθώς εντοπίζονται και πληρώνουν όσα χρωστούν».

Ο ΔΕΔΔΗΕ, επίσης, με βάση και τον ανανεωμένο κώδικα της ΡΑΕ καταβάλλει και αποζημιώσεις σε όσους καταναλωτές δηλώνουν ότι καταστρέφονται οι ηλεκτρικές συσκευές τους από διακοπές ρεύματος, χωρίς να ευθύνεται ο Διαχειριστής. Σύμφωνα με τα στοιχεία, τα τελευταία δύο χρόνια έχουν δοθεί 800 αποζημιώσεις συνολικού ύψους 310.000 ευρώ.

Ο ΔΕΔΔΗΕ υλοποιεί επίσης πρόγραμμα επενδυτικό κάθε χρόνο για την αναβάθμιση του δικτύου διανομής, ύψους 300 εκατ. ευρώ ετησίως. Στόχος επίσης του Διαχειριστή είναι η εγκατάσταση αυτόματων τηλεμετρητών ρεύματος στο 80% των παροχών (7,3 εκατομμύρια καταναλωτές) μέχρι το 2020. Ωστόσο, οι επενδύσεις είναι της τάξης του 1 δισ. ευρώ και αναζητούνται τρόποι ιδιωτικής συμμετοχής στο έργο. Έθνος



Facebook
Twitter

..