| ]

ad2

Πιο ευέλικτη στην αποδοχή των ελληνικών προτάσεων για την αναδιάρθρωση της EΛΒΟ και της ΛΑΡΚΟ εμφανίζεται η τρόικα, ενώ παραμένουν τα «αγκάθια» στις διαπραγματεύσεις για τη διάσωση των ΕΑΣ. Η τρόικα εξακολουθεί να...
απορρίπτει το ελληνικό σχέδιο εξυγίανσης των ΕΑΣ, που προβλέπει τον διαχωρισμό της εταιρείας σε ένα πολιτικό κομμάτι που θα αναλάβει τις κρατικές ενισχύσεις και θα οδηγηθεί στο κλείσιμο και ένα στρατιωτικό που θα συνεχίσει τη λειτουργία του με παραγγελίες του υπουργείου Εθνικής Αμυνας και θα απασχολεί 340 εργαζομένους. Η βιωσιμότητα του νέου αυτού εταιρικού σχήματος θα στηριχθεί, σύμφωνα με την ελληνική πρόταση, και σε έσοδα ύψους 20 εκατ. ευρώ ετησίως από εξαγωγές, κάτι που αμφισβητείται από την τρόικα η οποία δεν έχει πειστεί ότι η συνέχιση της λειτουργίας της εταιρείας και με αυτή τη μορφή δεν θα συνεχίσει να παράγει ελλείμματα, απορρίπτοντας το όλο σχέδιο.

Σε αντίθεση με τα ΕΑΣ, η τρόικα φέρεται να αποδέχεται την ελληνική πρόταση για την αναδιάθρωση της ΕΛΒΟ, δηλαδή εκκαθάριση εν λειτουργία και διατήρηση μιας περιορισμένης δραστηριότητας αποκλειστικά για τη συντήρηση των οχημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων.

Κοινός τόπος μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας φέρεται να έχει βρεθεί και στην περίπτωση της ΛΑΡΚΟ. Η πώληση της μεταλλευτικής βιομηχανίας θα προχωρήσει μέσω δύο παράλληλων διαγωνισμών, όπως προβλέπει το αρχικό σχέδιο, με τη διαδικασία των αλλεπάλληλων δημοπρασιών. Το συγκεκριμένο μοντέλο μπορεί να διασφαλίσει τη συνέχιση της δραστηριότητας της εταιρείας, αναδεικνύοντας κοινό επενδυτή τόσο για το εργοστάσιο της Λάρυμνας και τα μεταλλεία του Αη Γιάννη όσο και για τα μεταλλεία της εταιρείας σε Καστοριά και Εύβοια που θα πουληθούν χωριστά. Οι δύο διαγωνισμοί θα προχωρήσουν παράλληλα και ο νικητής του κάθε διαγωνισμού θα κληθεί να δώσει καλύτερη προσφορά και για τον άλλο διαγωνισμό, μέχρι να επικρατήσει ένας που θα δώσει το υψηλότερο τίμημα και για τα δύο περιουσιακά στοιχεία (assets). Mε τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται η συνέχιση της λειτουργίας του εργοστασίου της Λάρυμνας, η δομή του οποίου στηρίζεται στην επεξεργασία πρώτων υλών και από τα τρία μεταλλεία. Τα υπόλοιπα περιουσιακά στοιχεία της ΛΑΡΚΟ θα εκκαθαριστούν, ενώ πολύ πιθανό θεωρείται το ενδεχόμενο μείωσης του προσωπικού της εταιρείας, που σήμερα αριθμεί περί τα 900 άτομα. Βασικό επιχείρημα της κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα για την αποδοχή ενός μοντέλου που θα αναδείξει κοινό πλειοδότη και στους δύο διαγωνισμούς ήταν ότι δεν υπάρχει ενδιαφερόμενος επενδυτής μόνο για το εργοστάσιο της Λάρυμνας. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ενδιαφέρον για τη ΛΑΡΚΟ έχει εκφράσει στο ΤΑΙΠΕΔ η πολυεθνική Cunico Resources με έδρα το Αμστερνταμ. Η εταιρεία διαθέτει εργοστάσιο μεταλλουργίας στα Σκόπια και σήμερα προμηθεύεται μετάλλευμα από την Ινδονησία μέσω του λιμένα Θεσσαλονίκης, σε υψηλές τιμές λόγω της απόστασης. Από ελληνικής πλευράς τις εξελίξεις παρακολουθεί στενά και ο όμιλος Μυτιληναίου, που είχε ενδιαφερθεί και στο παρελθόν για τη ΛΑΡΚΟ. Σημαντική προϋπόθεση, πάντως, για την προσέλκυση επενδυτικού ενδιαφέροντος είναι η μείωση του ενεργειακού κόστους της βιομηχανίας που είναι σημαντικά υψηλότερο από τους ανταγωνιστές της στη διεθνή αγορά.

Καθημερινή



Facebook
Twitter

..