| ]

ad2

Του Θοδωρή Κουβακά
Οι Γερμανοί έχουν κουραστεί να ακούν για την κρίση στην Ευρωζώνη, καθώς για την ώρα δεν τους αγγίζει άμεσα. Η οικονομία τους είναι ακόμη ισχυρή και εφ’ όσον δεν έχουν αναγκαστεί να βάλουν το χέρι στην τσέπη για την κρίση, είναι εύλογο κάποιοι να σκέφτονται ότι ίσως ήρθε η ώρα να εγκαταλείψουν το καράβι. Ετσι εξηγείται πώς ένας στους τέσσερις...
Γερμανούς δήλωσε ότι «μπορεί να σκεφτεί να ψηφίσει ένα κόμμα που θα αγωνιστεί για την έξοδο της χώρας από το ευρώ», σε δημοσκόπηση που έγινε την περασμένη εβδομάδα για το περιοδικό «Focus».
Ιδρυση κόμματος
Τη θέση αυτού του φορέα, που θα προσπαθήσει να αποσύρει τη Γερμανία από το ευρώ, θα διεκδικήσει η «Εναλλακτική για τη Γερμανία», ένα υπό ίδρυση κόμμα το οποίο προσπαθούν να οργανώσουν ο καθηγητής Οικονομικών Μπερντ Λούκε μαζί με άλλους ακαδημαϊκούς και πολιτικούς που έχουν δημοσίως αποκηρύξει το ενιαίο νόμισμα.
Το «εκτός ευρώ η Γερμανία» μάλλον θα παραμείνει σενάριο πολιτικής φαντασίας, αλλά σίγουρα θα ήταν ένα συναρπαστικό θρίλερ. Γι’ αυτό η «Κ.Ε.» ζήτησε από δύο ειδικές περί τα οικονομικά Γερμανίδες δημοσιογράφους να απαντήσουν στα προφανή ερωτήματα αυτής της υποθετικής λιποταξίας από το ενιαίο νόμισμα: την Ντονάτα Ρίντελ, συντάκτρια της οικονομικής εφημερίδας «Handelsblatt» για τη γερμανική Ομοσπονδιακή Βουλή, και την Ουλρίκε Χέρμαν, υπεύθυνη του οικονομικού τμήματος της εφημερίδας «Die Tageszeitung».

* Τι θα σήμαινε για τη Γερμανία η (φανταστική) αποχώρησή της από την Ευρωζώνη;
Ντονάτα Ρίντελ: Θα ήταν καταστροφή. Το «νέο μάρκο» θα ενισχυόταν γρήγορα τόσο πολύ, που θα κατέρρεαν οι γερμανικές εξαγωγές στον υπόλοιπο κόσμο και θα προκαλούσε ύφεση. Οι εισαγωγές (ενέργειας, πρώτων υλών κ.ο.κ.) θα γίνονταν πιο φθηνές, αλλά το τελικό αποτέλεσμα θα ήταν προφανώς έντονα αρνητικό.
Ουλρίκε Χέρμαν: Είτε φύγει η ίδια είτε το ευρώ καταρρεύσει, θα είναι πολύ κακό επειδή η Γερμανία κέρδισε περισσότερα από κάθε άλλη χώρα από το ενιαίο νόμισμα. Θα αντιμετώπιζε το ίδιο πρόβλημα που είχε και πριν από το ευρώ – σε περιόδους κρίσης όλοι στρέφονταν στο μάρκο ως ασφαλές καταφύγιο.
Πανάκριβο μάρκο…
* Η ανταγωνιστικότητα της Γερμανίας θα εξαφανιζόταν…

Χέρμαν: Το ακριβό μάρκο θα έπληττε τις εξαγωγές και η Μπούντεσμπανκ (η κεντρική τράπεζα) θα αναγκαζόταν να τυπώνει και να πουλάει μάρκα, αγοράζοντας λιρέτες, φράγκα, δραχμές… Τα χρήματα αυτά όμως θα έπρεπε να τα επενδύσει, οπότε θα αγόραζε κρατικά ομόλογα αυτών των χωρών. Ετσι η Γερμανία θα χρηματοδοτούσε και πάλι το κρατικό χρέος των άλλων χωρών.
Επίσης στη διαδικασία αποχώρησης θα έχανε περί τα 600 δισ. ευρώ, από τις υποχρεώσεις που έχουν άλλες χώρες στη Γερμανία εξαιτίας του εμπορικού της πλεονάσματος. Ισπανία, Ιταλία κ.ο.κ. δεν θα μπορούσαν να εξυπηρετήσουν το χρέος τους σε ευρώ και θα κατέληγαν με υποτιμημένες πεσέτες ή λιρέτες. Η βαθιά ύφεση που θα προκαλούσε η κατάρρευση του ευρώ θα κόστιζε στη Γερμανία περί το ένα τρισ. ευρώ.
Ρίντελ: Ούτε οι υπόλοιπες χώρες θα ήταν καλύτερα, αν έφευγε η Γερμανία από το ευρώ. Βραχυπρόθεσμα ίσως θα τις βοηθούσε το αδύναμο ευρώ, αλλά χωρίς τη Γερμανία οι πιέσεις θα ήταν τόσο έντονες, ώστε να διαλυθεί η Ευρωζώνη.
* Ο κ. Λούκε όμως και άλλοι επιφανείς Γερμανοί επιμένουν ότι το ευρώ καταστρέφει τη Γερμανία. Δεν βλέπουν πόσο χειρότερα θα ήταν η Γερμανία εκτός ευρώ;
Χέρμαν: Ετσι φαίνεται! Αν εγκαταλείψουμε το ευρώ, όπως προτείνει ο κ. Λούκε, ο κ. Ζιν, και άλλοι, η Μπούντεσμπανκ θα έπρεπε να τυπώσει τόσα μάρκα ώστε στο τέλος θα κόστιζε περισσότερο απ’ όσο κοστίζει η διάσωση του ευρώ. Δείτε τι έγινε προσφάτως στην Ελβετία όταν η διεθνής ζήτηση για φράγκα προκάλεσε την έντονη ανατίμηση του νομίσματος – για να το συγκρατήσουν αναγκάστηκαν να τυπώσουν μέσα στο 2012 τόσα φράγκα όσο είναι το ΑΕΠ της χώρας!
Ρίντελ: Η κοινή γνώμη στη Γερμανία δεν είναι κατά του ευρώ. Εχει όμως κουραστεί από την κρίση. Θέλει να ξεφύγει όχι από το ευρώ, αλλά από την κρίση.
Τα ευρωομόλογα
* Τι θα γινόταν όμως αν μια άλλη χώρα έφευγε από το ευρώ;
Χέρμαν: Δεν θα έβλεπα την Ελλάδα ή την Ισπανία να θέλουν να φύγουν. Η Ιταλία όμως κάλλιστα θα μπορούσε να το κάνει. Αυτό το γνωρίζει η καγκελάριος Μέρκελ και θα προσπαθήσει να το αποφύγει με κάθε κόστος. Θα μπορούσε να υποκύψει στους ιταλικούς «εκβιασμούς» για να κρατήσει τη χώρα στην Ευρωζώνη. Καμία ιταλική κυβέρνηση δεν μπορεί να συνεχίσει τη λιτότητα που είχε επιβάλει η κ. Μέρκελ, επειδή δεν το δέχονται οι Ιταλοί ψηφοφόροι. Η λιτότητα είναι, άλλωστε, μια πολύ κακή συνταγή και το ένστικτο των Ιταλών είναι σωστό – θα ήταν καλύτερα να φύγουν από το ευρώ, για να μπορέσουν να επιτύχουν οικονομική ανάπτυξη, παρά να συνεχίσουν με τη λιτότητα που οδηγεί μόνο σε μεγαλύτερη ύφεση.
Ρίντελ: Η Ιταλία είναι μια πλούσια χώρα, με ισχυρή βιομηχανία, όχι σαν την Ελλάδα. Η οικονομία της είναι τέτοιου μεγέθους, ώστε η υπόλοιπη Ευρώπη ξέρει ότι θα ήταν αδύνατον να συγκεντρωθεί ένα τόσο μεγάλο πακέτο διάσωσης.
* Θα δεχτεί δηλαδή η Γερμανία τα ευρωομόλογα, ώστε να χρηματοδοτηθούν οι ανάγκες της Ιταλίας και να μην επιλέξει να φύγει από το ευρώ, αντί να συνεχίσει τη λιτότητα που οδηγεί σε φαύλο κύκλο ύφεσης;
Χέρμαν: Τα ευρωομόλογα θα ήταν καλή ιδέα, αλλά δεν τα δέχονται οι Γερμανοί ψηφοφόροι. Η κ. Μέρκελ θα αφήσει την ΕΚΤ να κάνει αυτή τη δουλειά, τυπώνοντας ευρώ, δηλαδή αγοράζοντας κρατικά ομόλογα. Ισως, μάλιστα να μη χρειαστεί καν να κάνει παρέμβαση. Είδαμε πόσο γρήγορα έπεσαν τα επιτόκια για την Ιταλία και την Ισπανία, μόλις ο κ. Ντράγκι είπε ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη να παρέμβει και να κάνει απεριόριστες αγορές ομολόγων. Οι αγορές ξέρουν ότι δεν έχουν καμία ελπίδα απέναντι στην ΕΚΤ.



Facebook
Twitter

..