| ]

ad2

Τι συζητήθηκε κατά τη συνάντηση που είχε ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης με την τρόικα, αναφορικά με τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων...
«Πρέπει να υπάρξει ενιαία αντιμετώπιση των χρεών στα Ταμεία και στις εφορίες... θα το συζητήσουμε και με το υπουργείο Οικονομικών». Με αυτή τη δήλωση «έκλεισε» χθες η τρόικα τη συνάντηση που είχε για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων με τον υπουργό Εργασίας Γ. Βρούτση. Κάτω από αυτό το πρίσμα η ηγεσία του υπουργείου και οι διοικητές των Ταμείων υποστήριξαν την εφαρμογή διπλού συστήματος ρύθμισης των οφειλών με δυνατότητα υπαγωγής των οφειλετών:

1. Είτε σε πάγια ρύθμιση με 18 δόσεις (αντί των 12 που λέει η τρόικα) και «κούρεμα» κατά 80% των προστίμων που έχουν επιβληθεί έως τις 31/12/2012.

2. Είτε στην «ύστατη» ρύθμιση με τουλάχιστον 48 δόσεις (αντί των 36 που βάζει ως όριο η τρόικα και των 66 τις οποίες αρχικά ζητούσε το ΙΚΑ) με μείωση των προστίμων κατά 40%.

«Ναι» στη ρύθμιση με πολλούς, αστερίσκους για τον αριθμό των δόσεων και τον διαχωρισμό των οφειλετών που χρωστούν στο Δημόσιο και στα Ταμεία, είχε πει η τρόικα μέσω e-mail λίγες ώρες πριν από τη χθεσινή συνάντηση. Το e-mail έδινε, πάντως, το «πράσινο φως» για την αναζήτηση μια κοινά αποδεκτής φόρμουλας, καθώς είχε υπάρξει συμφωνία για το πλαίσιο των κανόνων και τα κριτήρια υπαγωγής και ελέγχου των οφειλετών με βάση «τη διεθνή πρακτική».

Λύση-εξπρές

Κυβερνητικά στελέχη εκτιμούσαν ότι «λύση θα βρεθεί, παρά την απόσταση που εξακολουθεί να υπάρχει». Η ρύθμιση επιδιώκεται να «κλειδώσει» το αργότερο σήμερα ή αύριο και να προωθηθεί το συντομότερο δυνατό με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Η όποια ρύθμιση αποφασιστεί, σε αντίθεση με όλες τις προηγούμενες, θα προβλέπει εγγυήσεις αποπληρωμής (που θα διευκολύνουν τις... κατασχέσεις) και αυστηρό έλεγχο των οφειλετών.



Facebook
Twitter

..