| ]

ad2

Ο Σουλεϊμάν (6 Νοεμβρίου 1494 -.5 Σεπ. 1566) γεννήθηκε στην Τραπεζούντα κι έγινε αυτοκράτορας και σουλτάνος ​​της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, από το 1520 μέχρι το θάνατό του. Είναι γνωστός στη Δύση ως Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής και στην Ανατολή, ως «ο νομοθέτης» για την πλήρη ανακατασκευή του το οθωμανικό νομικό σύστημα. Ο Σουλεϊμάν διευθέτησε νομοθετικές αλλαγές που αφορούν την...
κοινωνία, την εκπαίδευση, τη φορολογία, και το ποινικό δίκαιο.
Επίσης, ήταν ένας διακεκριμένος ποιητής και χρυσοχόος που έγινε προστάτης του πολιτισμού,των καλλιτεχνικών, φιλολογικών και της εξέλιξης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Κι επειδή καλός χρυσός άγιος αλλά τα προσωπικά του μας καίνε, έχουμε την πρώτη σύζυγος του Σουλεϊμάν την Fülane,το πραγματικό της όνομα είναι άγνωστο.
Μετά έρχεται η Gülfem κι έκανε ένα μωρό τον Μουράτ, ο οποίος πέθανε 12 του Οκτώβρη του 1521 και τον Μουσταφά που πέθανε στις 3 Φεβρουαρίου 1581, στην Προύσα. Ο Σουλεϊμάν ήταν ξετρελαμένος με την Ρωξελάνη η αλλιώς Χουρέμ, ένα κορίτσι από το χαρέμι ​​Rüthen, ένα μέρος της Πολωνίας.
Η κόρη του Ορθόδοξου ιερέα,,είχε ποθληθεί γαι σκλάβα και τελικά την πήραν στο χαρέμι έγινε η αγαπημένη του Σουλεϊμάν, σπάζοντας την οθωμανικής παράδοσης, μία παλλακίδα να γίνεται η νόμιμη σύζυγό του Σουλτάνου. Μαζί της έκανε πέντε παιδιά: τον Μωάμεθ,τον Βαγιαζίτ, τον Τζιχανγκίρ, τη Μιχριμάχ και τον Σελίμ.
Ο Οθωμανός Σουλτάνος ​​Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής, αναμένει την άφιξη του Μεγάλου Βεζίρη του Ιμπραήμ Πασά Pargalı στο Buda,το1529. Ο Ιμπραήμ Πασάς ήταν ο φίλος από την παιδικής ηλικία του Σουλεϊμάν, ήταν αρχικά ένας Έλληνας Χριστιανός από την Πάργα.
Ο Ιμπραήμ είχε ζητήσει από τον Σουλεϊμάν να μην τον βάλει σε υψηλές θέσεις, φοβούμενος για την ασφάλεια του κι εκείνος του απάντησε ότι στο πλαίσιο της βασιλείας του δεν έχει σημασία ποια είναι η περίσταση, ο Ιμπραήμ δεν θα τεθεί σε θάνατο.
Ωστόσο, ο Ιμπραήμ κατά τη διάρκεια της θητείας του ως Μέγας Βεζύρης, η ταχεία άνοδος του στην εξουσία και η τεράστια συσσώρευση πλούτου τον έκάνε να έχει πολλούς εχθρούς στο δικαστήριο του Σουλτάνου. Όμως ο Ιμπραΐμ Πασάς δεν βρήκε το τέλος του από την Υψηλή Πύλη, αλλά είχε πέσει θύμα της συζύγου του Σουλεϊμάν, Χουρέμ, η οποία ζήλευε με πάθος τη στενή σχέση των δύο ανδρών.
Σε μια εκστρατεία που είχε κάνει εναντίον της περσικής αυτοκρατορίας των Σαφαβιδών, ως διοικητής του στρατού του Σουλεϊμάν, ο Ιμπραΐμ Πασάς έπεσε από την επιείκεια του Σουλτάνου μετά από μια απερισκεψία που διέπραξε κατά τη διάρκεια της εκστρατείας όταν απένειμε ο ίδιος στον εαυτό του έναν τίτλο που είχε μέσα τη λέξη «Σουλτάνος». Η απερισκεψία αυτή θεωρήθηκε ως σοβαρή προσβολή προς τον Σουλεϊμάν.
Η γυναίκα του Σουλεϊμάν τον παρότρυνε να τον σκοτώσει. Επειδή ο Σουλεϊμάν είχε ορκιστεί να μην πάρει τη ζωή του Ιμπραΐμ κατά τη διάρκεια της βασιλείας του, απέκτησε έναν ισλαμικό φετβά (θρησκευτική εντολή), ο οποίος του επέτρεψε να πάρει πίσω τον όρκο με την ανέγερση τζαμιού στην Κωνσταντινούπολη.
Ανακοίνωσε τον φατβά μία εβδομάδα πριν από την εκτέλεση του Ιμπραΐμ και δείπνησε μαζί του επτά φορές πριν από την τελική κίνηση, ώστε να δώσει στον δια βίου φίλο του μια ευκαιρία να εγκαταλείψει τη χώρα ή να πάρει τη ζωή του ιδίου του Σουλτάνου.
Αργότερα ανακαλύφθηκε στις επιστολές του Ιμπραΐμ ότι είχε πλήρη επίγνωση της κατάστασης, αλλά παρ' όλα αυτά αποφάσισε να μείνει πιστός στον Σουλεϊμάν.
Ο Σουλεϊμάν όμως το έκανε και αργότερα μετάνοιωσε πικρά για την εκτέλεση του Ιμπραΐμ.
Ο χαρακτήρας του άλλαξε δραματικά, σε σημείο όπου απομόνωσε τελείως τον εαυτό του από την καθημερινή διοίκηση της Αυτοκρατορίας.
Η μεγάλη του λύπη αντανακλάται στα ποιήματά του, στα οποία ακόμη και μετά από είκοσι χρόνια τονίζει συνεχώς θέματα φιλίας και εμπιστοσύνης μεταξύ φίλων, και συχνά αναφέρεται σε γνωρίσματα χαρακτήρα παρόμοια με αυτά του Ιμπραΐμ.
Δείτε την εκπομπή από την "Μηχανή του Χρόνου": athensbars.gr



Facebook
Twitter

..